Sobotka nechce připustit větší zvýšení poslaneckých platů. I kdyby kvůli tomu musel svolat zvláštní schůzi sněmovny

01.12.2014 14:51

Pokud se kvůli obstrukcím nepodaří do konce roku projednat zákon o platech ústavních činitelů, bude premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) iniciovat mimořádnou lednovou schůzi Poslanecké sněmovny. Obstrukcemi si podle něj poslanci skokové zvýšení platů nevynutí. Premiér také trvá na tom, aby platy zákonodárců od nového roku nestouply o 14 nebo více procent. Na 14,4 procenta se dříve dohodly sněmovní rozpočtový výbor a výbor pro sociální politiku.

Sobotka nechce připustit větší zvýšení poslaneckých platů. I  kdyby kvůli tomu musel svolat zvláštní schůzi sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

Sobotka dnes na tiskové konferenci po jednání tripartity řekl, že pozice vlády zůstává stejná. Koalice podle něj nesouhlasí s tím, aby se platy od ledna zvýšily o 14 procent, natož 26 procent, o kolik by stouply automaticky, pokud se do konce roku nepodaří prosadit novelu zákona. Ministerský předseda předpokládá, že jasno bude po dnešním jednání poslaneckých klubů.

Štěch představil o víkendu kompromisní variantu

Vyjednávání o zvýšení platů se zatím nepodařilo dovést k závěru, i proto, že řada vládních poslanců odmítá původní návrh na zvýšení o jedno procento. V posledních dnech se proto diskutovalo o možném zvýšení o 3,5, pět nebo i deset procent. Takový návrh představil o víkendu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Zeman je ochoten zvýšení o 14 % vetovat

Do situace dnes promluvil i prezident Miloš Zeman, který s návrhem na výraznější zvýšení platů poslanců a senátorů nesouhlasí. Pokud by od ledna měly stoupnout o 14 procent, zákon by vetoval. Platy ústavních činitelů by podle něj měly vzrůst 3,5 procenta. Veto prezidenta by v důsledku vedlo k nárůstu platů zákonodárců o 26 procent, protože vetovaný zákon by Sněmovna nestihla do konce roku znovu projednat.

„Chtěl bych avizovat, že pokud by se v důsledku jakýchkoliv obstrukcí ten zákon nepodařilo projednat do konce letošního roku v Poslanecké sněmovně, budu iniciovat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny v lednu, tak abychom tu věc napravili,“ uvedl dnes Sobotka.

Šéf odborářů: Poslanci žijí ve zvláštním matrixu

K záležitosti se vyjádřili i další členové tripartity. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka není Poslanecká sněmovna moc úspěšná, a proto si zvýšení platů nezaslouží. Do budoucna by platy zákonodárců odvozoval od průměrné mzdy, při úspěšném vývoji ekonomiky by pak mohli dostávat bonifikaci, při poklesu by se jim naopak plat krátil.

Šéf odborářů Josef Středula zase poznamenal, že poslanci mají poslední šanci věc zvrátit. Výrazné zvýšení platů by podle něj lidé nebyli schopni přijmout. Má za to, že zákonodárci žijí v nějakém zvláštním matrixu. Byl by proto rád, kdyby jim ho někdo vypnul a vrátili se zpět na zem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…