Sobotka neustále mění názor, ale vy pořád kritizujete jen mě, rozzuřil se Babiš v rádiu

04.05.2017 17:50

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová zjišťovala, jak se vicepremiér dívá na aktuální politickou krizi a na práci MF Dnes, kterou před pár lety koupil.

Sobotka neustále mění názor, ale vy pořád kritizujete jen mě, rozzuřil se Babiš v rádiu
Foto: Archiv PL
Popisek: Rozhovor s Andrejem Babišem

„Já jsem podal trestní oznámení, protože už mám delší dobu pocit, že jsem sledován a odposloucháván jako vicepremiér, což ohrožuje i bezpečnost České republiky. Proto jsem podal trestní oznámení. Já jsem ty nahrávky neslyšel, já je komentovat nebudu. Kolem mě se odehrává permanentní kampaň. Ale já jsem ty nahrávky neslyšel. Dnes můžete zmanipulovat cokoliv,“ rozpálil se hned v úvodu rozhovoru šéf hnutí ANO.

„Není náhoda, že se ty nahrávky objevily teď, když premiér nesmyslně podal demisi,“ pokračoval v kanonádě Babiš. Trvá si na tom, že v MF Dnes nic neovlivňoval a deník, který před pár lety koupil, by si to měl vyřešit sám. Teď je MF Dnes stejně jako další Babišova média umístěn v Babišově svěřeneckém fondu, takže mu formálně nepatří.

„Když byly zvřejněné e-maily premiéra Sobotky, tak to všichni odsoudili, jak je to strašné, a já nechápu, proč se tady všem neměří stejným metrem. Pro mě je podstatné, že mě někdo sleduje a odposlouchává, to je skandální,“ opakoval Babiš.

Po tom, co se rozhodl vysvětlovat své příjmy a do značné míry se to obrátilo proti němu, napodruhé se raději rozhodl nekomentovat vůbec. „Ať to vyřeší policie. Nebudu to komentovat,“ uzavřel toto téma Babiš.

„Pan premiér z toho dělá bramboračku. On nás ráno na předsednictvu vlády informoval o tom, že podá demisi, ale večer říkal pan Zaorálek, že Sobotka demisi nepodá, tak já tomu nerozumím. V zahraničí jsme za hlupáky, pan premiér poškodil celou vládu. A já bych chtěl zásadně odmítnout, jak mě tady pan premiér napadá. Já žádné problémy nemám,“ rozzuřil se Babiš.

Ve druhé polovině rozhovoru poukázal na vyšetřování sportovního funkcionáře Miroslava Jansty (ČSSD) a Karla Březiny (ČSSD). Babiš podle vlastních slov nechápe, proč se o této kauze nemluví. Ministr financí má pocit, že vše souvisí se vším, takže není náhoda, že vypluly na povrch odposlechy, na kterých figuruje on. „Pan Sobotka neustále mluví o nějakých podezřeních, tak já o nich taky můžu mluvit,“ zaznělo z úst hosta. Babiš má třeba podezření, že si Sobotka vydělal na byt privatizací OKD, tak ať to předseda ČSSD vysvětlí.

Jasně odmítl, že by se příštím premiérem mohl stát současný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). ANO na tuto variantu není v žádném případě připraveno. „Nejsme, určitě ne. Na tisíc procent ne,“ zdůrazňoval Babiš. Ale pan Zaorálek nemá takovou pověst jako pan Chovanec. A jakou má pověst, ptala se Marie Bastlová. „No tak, paní redaktorko, sama si to vyhledejte. Pan Zaorálek má dobrou pověst. On nerozumí ani podnikání, ani penězům, ale nemám s ním problém.“

Vicepremiér je přesvědčen, že Sobotka nakonec demisi nepodá. „On nakonec tu demisi nepodá, on každý den mění názor, ale vy ho nekritizujete. Vy pořád jen kritizujete Babiše,“ pálil dál Babiš. Tomuto tlaku prý Babiš nehodlá ustupovat, nehodlá odcházet z vlády.

Nevidí k tomu důvod ani v okamžiku, když bude ona demise skutečně podána. „Já jsem to neudělal. To on (Sobotka) udělal ten nesmysl, tak ať to nedělá a my dovládneme,“ vymezoval se Babiš neustále proti Sobotkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …