Sobotka požádá Camerona, aby referendum nevedlo k netoleranci

28.06.2016 17:54

Český premiér Bohuslav Sobotka chce dnes večer požádat britského ministerského předsedu Davida Camerona, aby dozvuky referenda o vystoupení EU nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Sobotka to řekl v Bruselu novinářům při příchodu na summit EU, na kterém bude takzvaný Brexit hlavním tématem jednání prezidentů a premiérů při večeři.

Sobotka požádá Camerona, aby referendum nevedlo k netoleranci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání předsedů vlád České republiky a Velké Británie Bohuslava Sobotky a Davida Camerona na půdě Úřadu vlády ČR

„Byl bych skutečně nerad, kdyby se atmosféra vyvolaná referendem otočila do nějaké zášti vůči lidem, kteří pracují v Británii a pocházejí ze středu či východu Evropy,“ poznamenal český premiér podle ČTK.

Po referendu, kde se Britové v poměru 52 : 48 vyslovili pro odchod z Unie, se na britských ostrovech zvýšil počet xenofobních útoků vůči přistěhovalcům včetně právě těch ze zemí východní Evropy.

„Je to historický okamžik, o který málokdo stál,“ poznamenal český premiér Sobotka při příchodu na summitové jednání. Pro Camerona bude dnešní večer první příležitostí vysvětlit svým evropským partnerům nejen okolnosti, které vedly k výsledku hlasování, ale také to, jak si Londýn představuje další postup.

Země EU i evropské instituce naléhají na rychlé spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy a začátek formálního vyjednávání o britském odchodu. Cameron už dal ale najevo, že podobný krok by měl učinit až jeho nástupce v čele britské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…