Sobotka představil plán, jak dohlédnout na trafikanty ve státních firmách

09.02.2014 20:52

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje novinku. Hodlá zřídit speciální výbor, který bude posuzovat výběr a odbornost lidí do statutárních orgánů firem s účastí státu. Usednout by v něm měli náměstci klíčových resortů i nezávislí odborníci. Ministerský předseda to uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Sobotka představil plán, jak dohlédnout na trafikanty ve státních firmách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Rád bych zrealizoval myšlenku iniciativy Rekonstrukce státu na to, že by měl na úrovni vlády vzniknout výbor, který by posuzoval personální nominace za stát do státních a polostátních firem a akciových společností," řekl Bohuslav Sobotka Lidovým novinám. Toto téma podle něj začíná být aktuální, protože jednotliví ministři zvažují různé personální změny.

Výbor by měl být schopen posoudit jednotlivé nominace od ministrů a eventuálně také vyřadit kandidáty, kteří by nesplňovali odborné předpoklady pro výkon funkce. Měli by v něm usednout zástupci několika resortů, spíše prý náměstci než samotní ministři, a také nezávislí odborníci z oblasti personalistiky, ekonomiky a práva.

Poslední slovo bude mít ministr

Úkolem výboru jako celku by bylo vyjádřit se k jednotlivým kandidátům a dát či nedat doporučení. Hlavní slovo by ale nakonec měl stejně ministr. „Samozřejmě nemůže nahrazovat rozhodnutí ministra o tom, že bude někdo někam nominován nebo zvolen. To je jiná věc. Vždycky by tu předtím ale mělo být doporučení či nedoporučení personálního výboru. Jeví se mi to jako vhodný mechanismus," uvedl premiér.

Zřízen by měl být podle Sobotky co nejdříve. „Rozumím tomu, a tady souhlasím s panem Babišem, že potřeba změn v celé řadě společností je naléhavá," uzavřel politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…