Sobotka představil rakouskému kancléři českou kandidátku do EK Jourovou

31.07.2014 13:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes rakouskému kancléři Werneru Faymannovi představil českou kandidátku do Evropské komise Věru Jourovou (ANO). Rakousko v komisi usiluje, stejně jako Česko, o obsazení postu komisaře pro regionální politiku. Podle Faymanna je rozdělení portfolií věcí příštího šéfa EK Jeana-Claudea Junckera.

Sobotka představil rakouskému kancléři českou kandidátku do EK Jourovou
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Sobotka na tiskové konferenci po společném jednání uvedl, že o komisi oba politici mluvili nejen jako představitelé sousedních zemí, ale i jako dva sociální demokraté. „Pokud jde o kompetence, informoval jsem pana kancléře o prioritách, které Česká republika má z hlediska portfolia budoucí Evropské komise. Naše priorita je regionální rozvoj a máme ještě některá další portfolia, která jsou pro Českou republiku zajímavá," uvedl ministerský předseda, jenž zmínil dopravu, průmysl a vztahy mezi institucemi.

Podotkl také, že se nyní čeká na návrh, který musí během srpna představit Juncker. S tím souhlasí i Faymann. „Jean-Claude Juncker má beztak velmi těžký úkol, totiž předestřít návrh přičlenění jednotlivých resortů komisařům při dodržování určitých zásad a pravidel, které umožní dostat souhlas od (Evropského) parlamentu," podotkl. Tento úkol přitom podle rakouského kancléře nepřináleží šéfům vlád ČR nebo Rakouska.

Oblast regionální politiky v dosluhující komisi řídí rakouský eurokomisař Johannes Hahn. Vídeň ho nominovala i do týmu příštího šéfa komise Jeana-Claudea Junckera a ráda by, aby měl regionální politiku EU i nadále na starosti. V Bruselu je nicméně zvykem, že ve druhém období se eurokomisaři posouvají na významnější posty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…