Sobotka řešil s bulharským premiérem ČEZ

21.03.2014 6:37

Český premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek v rámci summitu Evropské unie v Bruselu sešel se svým bulharským protějškem Plamenem Orešarským a jednal s ním o situaci polostátní energetické společnosti ČEZ v Bulharsku, kde úřady zahájily kroky k odebrání licence českému distributorovi.

Sobotka řešil s bulharským premiérem ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka při setkání bulharskému kolegovi zdůraznil zájem České republiky na tom, aby byla respektována práva investorů, řekl dnes český premiér novinářům.

Bulharské úřady ve středu zahájily kroky k odebrání licencí na prodej českým distributorům energie ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Proces odebrání licence je podle bulharského energetického regulátora reakcí na to, že firmy do úterní půlnoci nezaplatily údajný dluh vůči bulharské státní energetické společnosti NEK. Všechny tři společnosti z Česka a Rakouska ale tvrdí, že nic nedluží.

„My se přirozeně snažíme chránit investice českých firem v zahraničí," zdůvodnil Sobotka setkání s bulharským premiérem na okraj bruselského summitu. „Snažíme se o to, aby s nimi bylo spravedlivě zacházeno a aby byla respektována pravidla jednotného trhu Evropské unie, tedy pravidla, která mají chránit české investice," dodal.

ČEZ je podle Sobotky významným investorem v Bulharsku na poli energetiky. „Zdůraznil jsem zájem České republiky na tom, aby byly dodržovány příslušné zákony a aby byla respektována práva investorů," uvedl český premiér k jednání s Orešarským.

Současné potíže firmy ČEZ v Bulharsku nejsou první. Český distributor obsluhuje ve východoevropské zemi zhruba dva miliony klientů z domácností i firem. Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je český stát, který drží přes Ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmě loni klesl o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…