Sobotka s Ťokem pochválili ČD za zvládnutí kalamity. Přesto měli připomínky

05.12.2014 17:10

Po jednání o Českých drahách společně vystoupili před novináře premiér Bohuslav Sobotka, ministr dopravy Dan Ťok a generální ředitel ČD Pavel Krtek. Hovořili zejména o zvládnutí kalamity, kterou na začátku týdne způsobilo počasí, když zastavilo železniční dopravu. Shodli se na potřebě aktualizovat krizové plány a výrazně zlepšit informovanost cestujících.

Sobotka s Ťokem pochválili ČD za zvládnutí kalamity. Přesto měli připomínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok s Bohuslavem Sobotkou

Premiér poděkoval zaměstnancům Českých drah, kteří se zasadili o to, aby dopad kalamity na cestující byl co nejmenší. „Nepochybně tato velká kalamita ukázala, že bude nutná analýza krizových postupů. Děkuji zejména za to, že dráhy většinu cestujících dostaly do vlakových nádraží během několika hodin,“ uvedl Sobotka. Podle něj celorepublikové ochromení dopravy mrazem ukázalo, že dráhy mají dostatek dieselových lokomotiv, které byly použity na odtažení souprav z tratí. Premiér také uvedl, že mediálně nevyzněla snaha Českých drah zvládnout kolaps dobře, přesto jejich postup ocenil. Zdůraznil, že děkuje všem za nasazení, s jakým nebývalou kalamitu zvládli.

Při ledovkové kalamitě v tomto týdnu České dráhy nedostatečně komunikovaly s cestujícími a Správou železniční dopravní cesty. Musí se to zlepšit, shodl se při dnešním jednání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s novým ministrem dopravy Danem Ťokem a generálním ředitelem dopravce Pavlem Krtkem. Podle Ťoka mají České dráhy i SŽDC sice krizové plány pro podobné situace, ale každý funguje jinak.

Nový ministr dopravy Dan Ťok popsal, jak mimořádně rozsáhlé bylo ochromení drah počasím, a zdůraznil, že někteří smluvní partneři pro případ potřeby náhradních spojů odmítli kvůli riziku vyjet. Nejrychlejší a nejbezpečnější prý bylo vyčkat na odtažení vlaků. Jen 3 ze 120 totiž byly bez proudu a vytápění. I Ťok děkoval zaměstnancům za zvládnutí kalamity, podle něj se předpokládalo, že její vyřešení bude trvat mnohem déle. „Všichni udělali spoustu práce. Já vidím akorát, že musíme zlepšit komunikaci s cestujícími. Měli jsme jim umět lépe vysvětlit, že pro ně je nejlepší vyčkat ve vlaku a rozhodně neopouštět soupravy,“ tvrdil Ťok.

Generální ředitel ČD Pavel Krtek před novináři zopakoval, že společnost udělala vše, co bylo v jejích silách, aby zajistila bezpečnost a dopravu pro cestující. „Nyní můžeme přemýšlet, co se dá zlepšit. Určitě budeme aktualizovat krizové plány a zlepšíme informovanost cestujících,“ přislíbil.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…