Sobotka takto štiplavě zaútočil na Babišova lídra Pavla Teličku

15.05.2014 8:02

Poslanci nyní chtějí vědět, za co přesně inkasoval kandidát hnutí ANO Pavel Telička a jeho firma miliony od NWR. Dnes deník Právo přináší některé výroky politiků. K těm nejostřejším kritikům patří premiér Bohuslav Sobotka, který soudí, že „pan Telička se neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře“. Místopředseda ODS Martin Novotný zase poukázal na to, že se vláda rozhodla do NWR nalít 600 milionů z peněz poplatníků.

Sobotka takto štiplavě zaútočil na Babišova lídra Pavla Teličku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Lídr kandidátky hnutí ANO do EP Pavel Telička a jeho firma v době sporu o byty OKD inkasovali od Bakaly desítky milionů. Už včera o tom psal deník Právo. To, že Telička a jeho firma BXL Consulting získali od NWR skoro 60 milionů, prý vzbudilo podezření u poslanců napříč politickými stranami a mají za to, že by Telička měl objasnit, za co peníze dostával.

Velmi ostře se vyjádřil pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „V každém případě to ukazuje, že se pan Telička neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch.“

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek mluvil o něco mírněji, zato podle Práva vidí problém v situaci, kdyby ANO lobbistu Teličku prosazovalo na pozici eurokomisaře. „Ústava takovým lidem kandidovat umožňuje a vše je jen na voličích,“ řek Bělobrádek k nadcházejícím eurovolbám.

Opozice nešetří kritikou

Miroslav Kalousek z TOP 09 se nad výnosnou spoluprací Teličky a Bakaly nijak zvlášť nepozastavil. „V rámci hnutí ANO tohle není nijak překvapivé,“ cituje Právo Kalouskovo stručné vyjádření.

Poslanci opoziční ODS vše vidí velice ostře. „V okamžiku, kdy pan Telička a jeho kolega z lobbistické firmy Petr Ježek vedou kandidátku ANO a současně šéf ANO Babiš vyjednává pro NWR státní podporu, tak se rojí otázky, jaká byla úloha pana Teličky a za co dostával peníze,“ říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Místopředseda ODS Martin Novotný ke slovům Stanjury dodal: „Finanční odměna pro pana Teličku a jeho firmu BXL Consulting je nemravná ve srovnání s tím, že se vláda rozhodla do NWR nalít 600 milionů z peněz poplatníků.“

Od společnosti NWR, které patří OKD a kterou Bakala spoluvlastní, vyinkasovala firma BXL Consulting, v níž je Telička významným společníkem, celkem 1 975 000 eur (53 milionů korun). Dalších sedm milionů korun prý dostal Telička osobně jako plat za práci nevýkonného člena představenstva.

Spolupráce Teličkovy firmy s NWR začala v říjnu 2006. Společnost BXL Consulting poskytovala oficiálně NWR poradenství v oblasti právních předpisů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…