Sobotka v ČT prozradil, s čím jde za prezidentem do Lán i kteří ministři jsou pod drobnohledem

01.01.2015 13:51

Koalice dokázala, že umí plnit sůj program, to je nejpozitivnější zpráva loňského roku, kterou vnímá předseda vlády Bohuslav Sobotka. Prezident Zeman však podle něj udělal několik chyb v komunikaci, a tak s ním bude nadále konzultovat zahraniční politiku. V úřadě změny nechystá, čeká, jak se ke svým úkolům postaví Válková, Ťok a Šlechtová. Řekl to dnes v rozhovoru pro ČT24. Celé interview s premiérem nabídne tento televizní kanál v osm hodin večer.

Sobotka v ČT prozradil, s čím jde za prezidentem do Lán i kteří ministři jsou pod drobnohledem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl hostem Otázek Václava Moravce

„Pan prezident udělal v listopadu několik chyb, v událostech, které předcházely oslavám 17. listopadu," konstatoval předseda vlády s odkazem na Zemanova vyjádření v Číně i v rozhovoru pro Český rozhlas. „On sám si to určitě uvědomuje, je zkušený politik a ví, jakým způsobem by měl zemi v pozici prezidenta republiky reprezentovat."

S prezidentem se chce premiér i dál scházet a konzultovat s ním hlavně zahraniční politiku. „Máme šanci o tom mluvit a já si myslím, že to je dobře, že by spolu ústavní činitelé mluvit měli a věci by si neměli vzkazovat přes média," uvedl. Sporné mediální výstupy přinese jako téma Sobotka i na tradiční novoroční oběd na zámku v Lánech, kam byl se svou chotí pozván prezidentem na zítřejší poledne.

Oba se s prezidentem shodli na pochvale práce kabinetu. Sobotka se rovněž ztotožnil s prezidentovým prohlášením, že vláda dala lidem naději, která je podle něj významným psychologickým faktorem ekonomického růstu. „Zemi jsme přinesli určitou stabilitu. Souvisí to i se zájmem intvestorů o Českou republiku, protože stabilní vláda generuje nové investice, i to se v loňském roce povedlo," prohlásil předseda vlády.

Současně řekl, že nová vláda plní to, co slíbila občanům, což se projevuje i v důvěře lidí. „Ukazuje se, že skeptický český národ dal politice znovu šanci, tzn. že roste důvěra v ústavní instituce," prohlásil Sobotka.

Loni do Sobotkova týmu přibyli dva noví členové -  na post šéfky místního rozvoje nastoupila Karla Šlechtová a jako ministr dopravy Dan Ťok. Právě jeho schválení prý premiér dlouho zvažoval, nakonec ale rozhodla jeho pověst a schopnosti (coby českého ředitele Skansky). Sobotka přitom věří, že Ťok dokončí to, co začal jeho předchůdce Antonín Prachař, prioritou je stabilizace ŘSD. Prioritou ministryně pro místní rozvoj pak má být (kromě čerpání z eurofondů) také reforma stavebního řízení. „My bychom rádi, kdybychom během letošního roku sloučili stavební řízení, řízení o územním rozhodnutí a řízení o EIA do jednoho řízení tak, abychom zkrátili dobu, ve které se v České republice povolují stavby. Dostali jsme se totiž do situace, kdy se v České republice nedá téměř nic postavit a ztrácíme konkurenceschopnost."

Další změny ve vládě zatím premiér Sobotka neplánuje, přestože například ministryně spravedlnosti Helena Válková má podle něj před sebou klíčové úkoly, které musí dokončit - jde o novelu občanského zákoníku, novelu zákona o státním zastupitelství a regulaci práce exekutorů. „Na hodnocení výsledků její legislativní práce je v tuto chvíli ještě brzo, termín se ale blíží," podotkl premiér. „Bude nezbytné, abychom tyto tři klíčové normy projednali v první polovině roku. Nyní záleží na kvalitě," uvedl předseda vlády Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …