Sobotka varuje: Jen uvažovat o vystoupení z EU je nesmyslné a nebezpečné

24.02.2016 21:47

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jakékoliv návrhy na vystoupení České republiky z Evropské unie za nesmyslné, škodlivé a nebezpečné. Členství v Unii je podle něj garancí prosperity a bezpečnosti země a potvrzením polistopadového vývoje české společnosti. Zprávu o tom přinesla ČTK.

Sobotka varuje: Jen uvažovat o vystoupení z EU je nesmyslné a nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Kvůli nynějším debatám o vystoupení Británie z EU se tohoto tématu „dříve či později“ chopí pravicoví extremisté a nacionalisté v Česku i v dalších zemích osmadvacítky, uvedl český premiér v dnešním prohlášení.

„Pokud Velká Británie vystoupí z EU, což si rozhodně nepřeji, vyvolá to vlnu nacionalismu a separatismu po celé Evropě. Evropská myšlenka bude oslabena,“ tvrdí Sobotka. Již v úterý uvedl, že pokud by Česká republika přestala být členem EU, vrátila by se do sféry vlivu Ruska, což si rozhodně nepřeje. „Nové zdůraznění významu členství České republiky v EU bude v případě Brexitu velkou politickou výzvou jak pro levicové, tak pravicové demokraty,“ zdůraznil dnes předseda vlády.



Britové budou o setrvání v Unii rozhodovat v červnovém referendu, tábory příznivců i odpůrců jsou zatím podle průzkumů poměrně vyrovnané. Za setrvání Británie v Unii bojuje premiér David Cameron, proti jsou ale i někteří členové jeho kabinetu. Sobotka čeká, že se v případě vystoupení Británie z EU tématu chopí různé extremistické skupiny nejen v Česku. Zatím o této možnosti mluví například členové hnutí Svoboda a přímá demokracie, kritické k osmadvacítce jsou také ODS nebo Úsvit s Blokem proti islámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…