Sobotka vyjádřil plnou podporu Ficově předsednictví. Chválil i vzájemné vztahy se Slovenskem

26.09.2016 15:45

Česká vláda plně podporuje slovenské předsednictví Evropské unii, řekl premiér Bohuslav Sobotka na úvod dnešního společného zasedání českého a slovenského kabinetu v Bratislavě. Předsedu slovenského kabinetu Roberta Fica ocenil za organizaci neformálního summitu unijních zemí v polovině září a také vyzdvihl vzájemné vztahy obou zemí, které podle něj mohou být v současné Evropě pozitivním příkladem.

Sobotka vyjádřil plnou podporu Ficově předsednictví. Chválil i vzájemné vztahy se Slovenskem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka prohlásil, že společné zasedání obou vlád, které se koná počtvrté, považuje za výraz nadstandardního přátelství Česka a Slovenska. "Je v evropském kontextu výjimečné a je jedinečnou platformou k jednání o věcech, které nás spojují," dodal český premiér.

S Ficem chce jednat o bilaterálních tématech, ale i o aktuálních bezpečnostních otázkách v Evropě. "Scházíme se v nelehké době," poznamenal Sobotka. Unie se podle něj musí vypořádat s řadou výzev a s proměnami v bezprostředním sousedství. "Je klíčové, abychom zachovali jednotu a vůli spolupracovat," uvedl.

V této souvislosti ocenil přístup současného slovenského předsednictví v Evropské radě. "Nebylo jednoduché summit (EU) připravit, přichystat jeho agendu a zajistit, abychom odjížděli z Bratislavy alespoň s elementární dohodou," řekl český předseda vlády a vyjádřil slovenskému předsednictví plnou podporu.

Za zásadní témata mezivládního jednání, kterého se účastní téměř úplná česká vláda, označil Sobotka modernizaci klíčových dopravních tahů, energetickou spolupráci i přípravu kulturních akcí v souvislosti se stým výročím vzniku Československa a rovněž s výročími Pražského jara a vzniku samostatného Česka a Slovenska v roce 2018.

Tradice společných zasedání české a společné vlády začala v roce 2012 v Uherském Hradišti a v Trenčíně, v dubnu 2014 následovalo setkání ve Skalici, naposledy se oba kabinety setkaly loni v květnu na jihomoravském zámku Valtice. V podobném formátu česká vláda zasedá rovněž s vládami Polska a Izraele, obě země už letos navštívila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…