Sobotka vytvořil v ČSSD atmosféru totální nesnášenlivosti. Promlouvá bývalý předseda

23.09.2018 15:52

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV.cz expremiéra a někdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Někdejší šéf sociální demokracie má za to, že Bohuslav Sobotka vytvořil ve straně atmosféru totální nesnášenlivosti. Paroubek ale nemluvil jen o ČSSD. Kritizoval také exekutory. Jejich lobby prý ovlivňuje poslance.

Sobotka vytvořil v ČSSD atmosféru totální nesnášenlivosti. Promlouvá bývalý předseda
Foto: reprofoto XTV, tan
Popisek: Expremiér Jiří Paroubek hostem XTV

V poslední době je o Paroubkovi zase hodně slyšet. Kandiduje do Senátu na Ostravsku a je smířen s tím, že jsou proti němu vedené útoky. Některé útoky prý udělala i jeho brzy již bývalá žena Petra Paroubková. „Já myslím, že jsme spolu prožili deset velmi hezkých let, a to, co teď dělá ona, je její věc,“ podotkl expremiér. Jeho žena by se s ním prý chtěla i sejít, ale za podmínek, které jsou podle Paroubka absolutně nepřijatelné. „Ty její podmínky jsou prostě šílené, to nejde,“ řekl doslova expremiér.

Až jednou bude dost stará i jejich dnes devítiletá dcera a přečte si, co její matka v době rozvodu říká, tak s tím podle hosta bude mít Petra Paroubková jednoho dne problém. Lidé si prý udělali obrázek o vztazích mezi ním a jeho ženou, ale občané Ostravy se Paroubka spíš ptají na to, jak by řešil jejich problémy, třeba s bydlením.

Paroubek v této souvislosti připomněl kauzu třiačtyřiceti tisíc bytů, které Zdeněk Bakala přislíbil vydat nájemníkům, kteří o to projeví zájem. „Ve volbách 2010 jsem říkal veřejně, že pokud se stanu premiérem, tak vytřepu z pana Bakaly těch více než 43 tisíc bytů, ale vláda byla sestavena jiným způsobem. Sobotkova vláda v tom neudělala nic. Nějakou chvíli bylo dobré počkat, ale Sobotkova vláda neudělala vůbec nic a nyní přichází možnost, abych do toho vstoupil já,“ konstatoval Paroubek s tím, ž je připraven na tvrdou právní bitvu se Zdeňkem Bakalou. Chce na svou stranu získat i veřejnost, protože názor veřejnosti považuje za důležitý.      

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Potenciální voliči se prý také Paroubka ptají na to, jak by řešil problémy s exekucemi. Paroubek nepochybuje o tom, že v Poslanecké sněmovně a v Senátu existuje exekutorská lobby, která z tohoto byznysu žije.

„To je celá řada právníků a celá řada soukromých exekutorů, kteří prostě z toho žijí. K věřitelům se dostanou jen zlomky majetku. Já se domnívám, že to řešitelné je, a to tak, že bychom se vrátili k té praxi před rokem 2001,“ pokračoval Paroubek s tím, že by přistřihl křídla soukromým exekutorům. Nezakazoval by je, ale na úkor soukromých exekutorů vy posílil stát. „Lidé postižení exekucemi, často ne vlastní vinou, tak ti se v tom vaří, a ještě to stupňuje stát, který v minulosti špatně rozhodl. V tomto roce 2001 to prostě nebyl šťastný zákon,“ zdůraznil host s tím, že stát je v této věci spravedlivější. „V tom mém volebním obvodě je 13 procent lidí postiženo exekucemi. S rodinnými příslušníky to může být až pětatřicet tisíc lidí, a to je přece hrozné, ti lidé jsou často v bezvýchodné situaci,“ popisoval Paroubek situaci temnými slovy.

Podle jeho názoru bylo už v roce 2008 zřejmé, že je třeba ten systém změnit, ale pravicové strany prý tento způsob podnikání exekutorů spíš kryly. „Ale teď jsou u moci strany, které by měly mít zájem to změnit,“ řekl Paroubek.

Anketa

Chcete, aby Jiří Paroubek zasedl v Senátu?

44%
56%
hlasovalo: 8795 lidí
Jako senátor chce připravit také zákon o financování komunální bytové výstavby, který převzal z Velké Británie. Obce by kontrolovaly, aby se stavělo co nejlevněji na pozemcích, které poskytnou obce. Vznikly by tak menší ubytovny nebo menší byty. Velké ubytovny je třeba zrušit. „Ohromné ubytovny, to je zdroj kriminality, to je známo už z celé západní Evropy. Tak přesunout ty lidi do menších ubytoven, pomoct jim najít práci, za další dva roky třeba holobyt a pak i komunální byt, tak aby bylo zřejmé, že ti lidé jsou schopní platit nájemné, a tím by se ten problém ubytoven, který nemá okamžité řešení, podařilo vyřešit během deseti let,“ popsal svou představu Paroubek.

Ve druhé polovině rozhovoru věnoval také pozornost k řešení situace v ČSSD. Současnému předsedovi Janu Hamáčkovi by přál, aby uspěl. „Aby se ta jeho pozice posílila a on mohl bouchnout do stolu, jako jsem to udělal já,“ konstatoval Paroubek. V tuhle chvíli ale ČSSD není v nijak silné pozici, což by měla ČSSD vnímat.

Podle Paroubka poškozuje sociální demokracii např. kauza europoslance Miroslava Pocheho, který se chtěl stát ministrem zahraničí, ale narazil u prezidenta Miloše Zemana. „Prezident má důvěru více než padesáti procent občanů, sociální demokracie má dnes důvěru asi sedmi procent občanů, a to je potřeba vnímat,“ uvedl Paroubek.

Nakonec Paroubek přidal pár slov i na adresu premiéra Andreje Babiše. „Já kdybych byl na jeho místě, tak bych do toho asi nešel, s tou zátěží, kterou on má,“ podotkl Paroubek s tím, že sociální demokracii drží palce, aby v této vládě jako koaliční partner získala zpět své pozice. Pomohlo by jí, kdyby se v ní projevovaly silné osobnosti, které dělají silnou stranu. Každá osobnost má svoji cenu, uvedl Paroubek. Využil by Michala Haška, Jeronýma Tejce a další politiky. „Je škoda, že pan Tejc odešel. Já jsem také odešel v roce 2011, kdy pro mě to sobotkovské vedení vytvořilo nesnesitelnou atmosféru. Já jsem o tom nijak zvlášť nemluvil, ale prostě to nejsou lidé, se kterými se dalo spolupracovat. Je potřeba hledat lidi, se kterými je možné konstruktivně spolupracovat a nevidí problém v tom, že by je někdo mohl převýšit,“ podotkl Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…