Sobotka žádal poslance, ať se nevyhýbají projednání platové novely

06.11.2014 12:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes naléhal na poslance, aby projednali vládní návrh na zvýšení platů ústavních činitelů o procento. Jinak by skokově vzrostly od příštího roku o víc než čtvrtinu. Zákonodárci by si podle něho neměli hrát s voliči na schovávanou. Sobotka v souvislosti s tím varoval před útoky na parlamentní systém a na politické strany a před snižováním významu práce zákonodárců.

Sobotka žádal poslance, ať se nevyhýbají projednání platové novely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem dopravy Antonínem Prachařem

V jednacím sále byla při jeho projevu asi čtvrtina z celkového počtu 200 poslanců. Schůze byla kvůli absencím předčasně přerušena, sněmovna nemohla ani hlasovat.

Vláda poslala předlohu do dolní komory už v polovině prázdnin. „Tři měsíce čeká návrh zákona na projednání. Skutečně bych požádal poslance a poslankyně, aby se návrhem zákona zabývali," uvedl Sobotka. Kritizoval středeční postup opozičních klubů, které si večer vzaly přestávky, a na projednání předlohy v úvodním kole se nedostalo. „Opětovně bylo znemožněno v zásadě obstrukcí projednání novely," prohlásil premiér.

Sobotka bude chtít, aby se sněmovna normou zabývala v pátek a zkrátila lhůtu pro její projednání ve výborech na půl měsíce, obvyklá lhůta jsou měsíce dva. Skokový nárůst platů ústavních činitelů podle premiéra nepředpokládá státní rozpočet ani rozpočty sněmovny a Senátu.

Nehrajte si na schovávanou!

„Chtěl bych vás vyzvat, abyste si nehráli před voliči na schovávanou a aby se sněmovna usnesla," řekl Sobotka. Za poctivou hru by pokládal i to, pokud by Parlament novelu změnil nebo zamítl.

Platy prezidenta, členů vlády nebo zákonodárců jsou zmrazeny několik let, a to do konce letošního roku. Nynější základna, od které se odvíjejí, činí 51.731 korun. Vláda navrhuje, aby od ledna byla stanovena na další čtyři roky ve výši 52.248 korun. Pokud by novela nebyla přijata, základna by vzrostla zhruba na 65.104 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…