Sobotka zatlačil na KDU-ČSL. Dal časové ultimátum

20.12.2013 7:52

Pokud se s lidovci nedohodneme do konce roku, začneme pracovat na jiném projektu. I když další varianty jsou méně stabilní. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to naznačil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Přiznal také, že zrušení zdravotnických poplatků přijde státní rozpočet na dvě miliardy korun. Realizace dalších slibů ČSSD v roce 2015, jako například snížení DPH na léky a snížení daní rodičům, pak vyjde v součtu na dvacet až třicet miliard.

Sobotka zatlačil na KDU-ČSL. Dal časové ultimátum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Tyto peníze se vláda pokusí najít úsporami v jednotlivých resortech. Sobotka rovněž potvrdil plán na zrušení druhého pilíře penzijní reformy i to, že trvá na tom, aby se ministrem zahraničí stal Lubomír Zaorálek. Za nevhodné považuje připojit se k politické blokádě zimní olympiády v Soči.

Sobotka by pokládal za absurdní, kdyby došlo k havárii koaličního vyjednávání na diskusi o ministerstvech. „Dohodli jsme se na dobrém programu, shodit to na jednání o ministerstvech by byla obrovská škoda,“ uvedl předseda sociální demokracie. Zároveň ale dodal, že vláda by měla vzniknout do konce roku. „Pokud nebude, začneme pracovat na jiném projektu, jiný mandát zatím nemám,“ uvedl.

Na otázku, zda má nějaký plán B, například vládu za podpory Tomio Okamury či menšinovou vládu, uvedl: „Plány B, C, D jsou méně stabilní a méně vhodné pro Českou republiku. Program a 111 hlasů koalice ČSSD, ANO a KDU ve sněmovně – to je hodnota, kterou bychom neměli zbrkle opouštět jen proto, že momentálně máme překryv zájmů týkající se jednotlivých resortů.“  

Sobotka přiznal, že bude potřebovat příští rok dvě miliardy pro zdravotnictví, aby bylo možné kompenzovat ztrátu za zrušení zdravotnických poplatků v nemocnicích. „V roce 2015 budeme kompenzovat lékařům zrušení dalších poplatků, což bude stát další čtyři miliardy. Pak přijde snížení DPH na léky a snížení daní pro rodiče. Celkově to odhadujeme na dvacet až třicet miliard korun v roce 2015.“

A kde na to chce vzít? „Ministři udělají audity ve svých resortech, zjistí, kde škrtat. Škty se nebudou týkat platů a investic. Předpokládám, že naše představy o tom, jak zaplatit výdaje, se sblíží, až i lidovci a ANO budou mít za sebou určitou zkušenost.“  

Bojkot olympiády v Soči není užitečný

Zrušení druhého pilíře penzijní reformy má proběhnout tak, že se sloučí se třetím pilířem, tedy s penzijními fondy, a přestanou se tak vyvádět peníze z průběžného systému. Účastníci druhého pilíře dostanou možnost z něj vystoupit. „Mohli bychom jim dát možnost, aby si naspořené peníze převedli do třetího pilíře, tedy do penzijních fondů.“ Sobotka naznačil, že pokud by se těmto lidem ponechal státní příspěvek, adekvátně by se, ale spíše jen kosmeticky, snížila státní penze.

Sobotka zopakoval, že trvá na tom, aby byl Lubomír Zaorálek ministrem zahraničí, i když jej Miloš Zeman nemá rád. „Staré stranické záležitosti by neměly odpovědným politikům bránit, aby pracovali v zájmu České republiky,“ podotkl k tomu předseda ČSSD.

K tomu, že prezidenti USA, Německa, Rakouska a Francie nepojedou z politických důvodů na zahájení zimní olympiády v Soči, Sobotka uvedl, že bojkot tohoto typu není užitečný diplomatický nástroj, kterým by kdokoliv cokoliv získal nebo mohl zlepšit či změnit. „Bojkotovat politickou účast na zahájení olympiády, která je pro Rusko prestižní událostí, je ruskýma očima viděno jako urážka na nejvyšší státní úrovni,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…