Sobotka zaútočil na Babiše kvůli tomu, co slyšel v kuloárech

06.10.2014 9:44

Personální rošáda na ministerstvech není na pořadu dne, ujistil v rozhovoru pro časopis Týden premiér Bohuslav Sobotka. Zhodnotil i rusko-ukrajinský konflikt a předestřel další postup Ruska. To prý nemá v plánu ohrožovat členské státy Severoatlantické aliance a opuštění jeho trhu by bylo chybou.

Sobotka zaútočil na Babiše kvůli tomu, co slyšel v kuloárech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Debata o výměně ministerských křesel vychází podle premiéra Sobotky z hnutí ANO. Sociální demokracie prý o nic takového neusiluje, jelikož se jí při koaličním vyjednávání povedlo získat ministerstva, o která usilovala.

„Je potřeba, aby si kolegové z ANO uvědomili, že se mají svým rezortům skutečně věnovat. Z kuloárů jsem se dověděl, že by se ANO chtělo zbavit Ministerstva dopravy. Přece ale není možné rezort rozvrtat a jít dál. Je potřeba dát ho do pořádku. Pan ministr Prachař měl prozatím hodně skvělých nápadů, dokázal je dobře prezentovat, ale reálných výsledků má málo. Je potřeba, aby dále pracoval a vše dořešil. Vládní škatulata nemohou poskytnout alibi pro nedotažení změn, které řada ministerstev potřebuje,“ vzkázal Sobotka koaličnímu partnerovi.

Vyhodili bychom naše investice z okna

Opustit ruský trh a místo toho posílit vazby Česka na Spojené státy a Čínu nepovažuje sociálnědemokratický politik za dobré řešení. „Mrzely by mě investice, které bychom vyhodili z okna,“ uvádí Sobotka s tím, že z Ruska jsme odešli z různých ideologických důvodů v devadesátých letech, ale nakonec jsme se tam stejně vrátili. Naši exportéři se navíc podle něj obávají, že pokud nyní z ruského trhu odejdeme, už se tam nevrátíme. Na strojírenském veletrhu mu prý popisovali, jak české podniky už teď vytlačují němečtí a francouzští konkurenti.

Současná ukrajinská krize začala podle českého premiéra na Majdanu. Do podoby válečného konfliktu se ale nedostala kvůli snahám Ruska revidovat výsledky studené války, nýbrž v okamžiku, kdy Rusko pochopilo, že politická a diplomatická jednání, ať už s Kyjevem, Bruselem či Washingtonem nevedou k žádnému výsledku a že Ukrajina míří směrem na Západ. „V tom okamžiku se Putin a ruská vládnoucí garnitura rozhodli pro vojenské řešení,“ míní Sobotka.

Rusko nemá peníze na válku se Západem

Další eskalaci konfliktu a postup Ruska dále na Západ nepovažuje předseda ČSSD za pravděpodobný scénář. „Nemyslím si, že by Rusko chtělo krizi dále eskalovat, mimo jiné i z hospodářských důvodů. Ruská ekonomika není tak silná, aby si mohla dovolit dlouhodobý ekonomický střet se Západem. Stejně tak se nedomnívám, že by Rusko mělo v plánu vojensky ohrožovat členské země Severoatlantické aliance,“ míní Sobotka a dodává, že kdyby k agresi Ruska vůči členům NATO přece jenom došlo, je Česko připraveno dostát svým závazkům plynoucím ze členství v Severoatlantické alianci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…