Sobotka závidí Besserovi úspěch, řekl v ČT Stanislav Polčák

08.12.2011 20:17

Názory na kauzu dosavadního ministra kultury Jiřího Bessera se různí. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka prohlásil, že po Besserovi nezůstalo nic dobrého. Podle prvního místopředsedy Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka Sobotka jen závidí Besserovi úspěch.

Sobotka závidí Besserovi úspěch, řekl v ČT Stanislav Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Nepřekvapuje mě, že tento výrok pan předseda Sobotka používá. Já si nepamatju, co po něm zůstalo dobrého, kromě dluhů," vrátil rýpnutí šéfovi ČSSD Stanislav Polčák v Interview ČT 24. „Obrovský úspěch pana Bessera mu závidí i pan Sobotka," pokukázal na úspěch při tvorbě zákona o církevních restitucích, na kterém má prý Besser lví podíl. Dodal, že kdyby to záleželo na Sobotkovi a jemu podobných, rozkradeným majetkem církve by se vůbec nezabývali.

Psali jsme:
Ministři padají jako hrušky. Jen vyhazujte, chválí Pehe premiéra
Další pád: Ministr kultury Besser rezignoval

Besser bude vysvětlovat, Polčák věří v jeho nevinu

Ministr kultury Besser sice na svou funkci rezignoval, vysvětlování vládním kolegům se tím ale nevyhne. „On je nadále poslancem a je i v jeho zájmu, aby se očistil, abychom v budoucnu mohli o Jiřím Besserovi uvažovat jako o kandidátovi na veřejné funkce," nechal se slyšet Polčák, který je nadále pevně přesvědčen o tom, že ministr neudělal nic, za co by měl být potrestán.

"Okolnosti mohly přispět, že k tomu byl dotlačen,ale on k tomu dotlačen svým liknavým přístupem," připustil chybu na ministrově straně Polčák. Kdyby se prý věcí zabýval dřív, nemuselo k jeho rezignaci vůbec dojít.

Jiří Besser se má zpovídat z přátelství s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl dvakrát odsouzen za korupci. Besser se měl stát společníkem firmy Comoros Group, prostřednictvím které Hrách koupil luxusní byt na Floridě.

Sledujeme téma Besserův byt

Byt je majetkem právnické osoby, ne Bessera

„To není majetek Bessera, ale té právnické osoby," hájil odstupujícího ministra Stanislav Polčák. „To je přece něco jiného i podle českého práva. Ale ano, účast v té společnosti měl uvést," dodal s tím, že ničím jiným zákon neporušil a odvolal se na celkem logicky vyhlížející argument.

„Jak můžete vědět, že pan Besser na byt přispěl svými prostředky? Myslím, že do Ameriky si obvykle nikdo peníze v kufru nevozí. Podle mě to šlo z účtu," podotkl s jistou dávkou sarkasmu. Starostové a nezávislí budou po Jiřím Besserovi požadovat vysvětlení.

„Tématem se to stane v pondělí. Věřím, že pan ministr doklady má. Slyšel jsem avízo o existenci dokladů už v pátek a nebral jsem to jako nic závažného. Já jsem skutečně věřil, že pan ministr prostě zapomněl uvést údaj do kolonky, to se prostě stává," uvedl Polčák.

Související:
Besser bude vysvětlovat kontakty na odsouzeného podnikatele
Jestli Besser odejde? To není jisté, říká Polčák 

reklama

autor: jhe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…