Sobotkův kabinet bude debatovat o tom, zda posílit pravomoci tajných služeb

19.01.2015 6:36

Zpravodajské služby by mohly získat přístup k informacím o klientech bank. Údaje chráněné bankovním tajemstvím by zpravodajci měli dostat hlavně, pokud se týkají financování terorismu či organizovaného zločinu. Žádat by mohli nově také informace o tom, komu patří které telefonní číslo. Vyplývá to z návrhu zákona o zpravodajských službách a novel souvisejících zákonů, které na dnešní jednání vlády předkládá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem.

Sobotkův kabinet bude debatovat o tom, zda posílit pravomoci tajných služeb
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v neděli nevyloučil, že by vláda mohla už dnes rozhodovat o náměstkovi pro státní službu. Mluvčí vlády Martin Ayrer ale uvedl, že se jen rozhodne, kdy se vláda k jednání o tomto tématu sejde. Sobotka už dříve řekl, že kabinet se bude obsazením významné funkce zabývat tento týden na zvláštním zasedání.

Návrh zákona o zpravodajských službách v připomínkovém řízení původně kritizoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s tím, že norma jde proti programovému prohlášení vlády, ve kterém se slibuje posílení parlamentní kontroly zpravodajských služeb. Od připomínky odstoupil po příslibu, že budou předloženy další změny, které posílení kontroly umožní. Česká národní banka k předkládané novele námitky neměla, připomínky Českého telekomunikačního úřadu byly zapracovány nebo od nich úřad po doplnění předkládací a důvodové zprávy ustoupil.

Na letišti v Ruzyni bude možná zařízení, které automaticky rozpozná obličeje cestujících

Kabinet dnes projedná rovněž návrh na pořízení nových bezpečnostních systémů na pražské Letiště Václava Havla. Jejich součástí by mohla být i moderní zařízení, která automaticky rozpoznají obličeje cestujících. Na pořízení vybavení se má podle návrhu podílet Ministerstvo vnitra 98 miliony korun, resort financí sedmi miliony a Bezpečnostní informační služba dalšími 50 miliony korun.

Záporně se ministři zřejmě vyjádří k poslanecké novele, která by odškodnila bývalé vojáky a zaměstnance Ministerstva obrany, kteří byli za socialismu z politických důvodů propuštěni. Stejně se podle předběžného návrhu kabinet postaví k návrhu zastupitelstva Moravskoslezského kraje, aby policie mohla zadržovat řidičské průkazy motoristům za překročení nejvyšší povolené rychlosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…