Sobotkův kabinet odložil jmenování Rafaje šéfem antimonopolního úřadu

27.04.2015 13:07

Vláda dnes odložila jmenování předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Novináře o tom informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do funkce navrhoval dosavadního šéfa Petra Rafaje.

Sobotkův kabinet odložil jmenování Rafaje šéfem antimonopolního úřadu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podle tisku byl návrh na opětovné jmenování Rafaje vládě předložen bez předchozího projednání v koalici. Rafaj už dříve řekl, že by ve funkci rád pokračoval dalších šest let. Minulý týden to ČTK potvrdil s tím, že podstatný bude ještě názor prezidenta, který předsedu na návrh vlády jmenuje.

Dnešní Lidové noviny uvedly, že jmenování by právě u Zemana mohlo narazit. S prací Rafaje je prý nespokojen a na místo by rád protlačil Františka Lukla, starostu Kyjova a někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) činnost ÚOHS pod vedením Rafaje nedávno označil za katastrofální. Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů.

ÚOHS aktuálně dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…