Sobotkův kabinet projedná novou zahraniční koncepci či zákon o referendu

13.07.2015 6:20

Koncepce zahraniční politiky, novela atomového zákona, zákon o referendu nebo jméno nového šéfa Českého báňského zákona. To budou body, které na dnešním jednání vlády budou schvalovat ministři kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Po jejím zasedání se také sejdou zástupci koaličních stran na koaliční radě.

Sobotkův kabinet projedná novou zahraniční koncepci či zákon o referendu
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Nová koncepce zahraniční politiky bude podle dřívějšího vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) stát na pěti základních bodech - bezpečnosti a změněné bezpečnostní situaci, otázce hospodářské prosperity Česka, hodnotách, k nimž se země hlásí, službě občanům v konzulární oblasti a péči o Českou republiku jako dobrou značku a dobré jméno.

Ombudsmanka má k návrhu zákona o referendu výhrady

Ministři projednají několik návrhů zákonů. Mezi nejzajímavější bude patřit návrh ústavního zákona o celostátním referendu. To by se v budoucnu mohlo vyhlásit v případě, že by petici podepsalo čtvrt milionu lidí. Některá ministerstva a ombudsmanka Anna Šabatová mají k návrhu výhrady. Podle veřejné ochránkyně práv by mělo stačit 100.000 podpisů.

Dalším bodem zasedání bude nová verze atomového zákona. Materiál, který by měl zpřesnit technické požadavky a procesní pravidla pro spouštění nových jaderných bloků i provozu těch současných, připravil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Dosud platnou normu úřad označuje za zastaralou.

Některé poslanecké návrhy vláda asi nepodpoří

Dva návrhy zákonů, které předložili poslanci, asi vláda nepodpoří. Jedním z nich je dílo opozičních TOP 09 a Starostů, aby politici a další veřejní funkcionáři přiznávali svůj majetek i při nástupu do funkce. Vláda chce předložit v nejbližší době vlastní normu. Souhlasit patrně nebude ani s návrhem poslanců za Úsvit, aby trestní zákoník obsahoval paragraf proti obyvatelům Česka, kteří se dají do služeb teroristických organizací.

Vláda na stůl dále dostane jména tří kandidátů, z nichž vybere nového předsedu Českého báňského úřadu. Předložen také bude akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který si klade za cíl shrnout plánovaná opatření pomáhající rozvoji digitální ekonomiky v Česku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…