Sobotkův kabinet projedná pomoc Nepálu, monitorovací systém i šéfa ÚOHS

27.04.2015 6:04

Vláda dnes bude rozhodovat o tom, jak stát pomůže lidem postiženým ničivým zemětřesením v Nepálu i desítkám českých turistů v oblasti. Ministři mají také schválit řešení problémů s monitorovacím systémem evropských fondů a posoudit návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zůstal dalších šest let jeho současný předseda Petr Rafaj. Šéfa antimonopolního úřadu jmenuje prezident republiky na návrh vlády.

Sobotkův kabinet  projedná pomoc Nepálu, monitorovací systém i šéfa ÚOHS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Česko hodlá humanitární pomoc Nepálu koordinovat v rámci Evropské unie. Aktuální informace o situaci a českých občanech v Nepálu by měl ve Strakově akademii přednést ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) společně s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) představí kabinetu návrh, jak hodlají vyřešit problém s monitorovacím systémem. Bez jeho fungování nemůže Česko čerpat peníze z nových operačních programů EU. Kvůli auditu systému se obě ministerstva dostala do sporu.

Vláda by se mohla zabývat i průjezdem ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Ministerstvo zahraničních věcí ČR již odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu motorkářů. Noční vlci v sobotu vyrazili z Moskvy a chtějí jet přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína na oslavu vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. Polsko jim vstup na své území nepovolilo.

Kabinet se vyjádří i k návrhu, aby se sazba odvodu z loterií od příštího roku zvýšila o pět procentních bodů na 25 procent. Ministři dostanou na stůl také aktualizovanou verzi Konvergenčního programu, podle něhož bude deficit veřejných financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu na 0,6 procenta HDP v roce 2018.

Vláda se dále vrátí se k novele zákona o poštovních službách. Vyjádří se i k poslaneckému návrhu, který by zakotvil do kalendáře sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským jako významný den.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…