Sobotkův kabinet projedná rozpočet, vyšší rodičovskou i kontrolu rozvědek

22.06.2016 6:20

Vláda dnes bude pokračovat v debatě o rozpočtu na příští rok, který ministr financí Andrej Babiš (ANO) připravuje se schodkem 60 miliard korun. Prioritami mají být zdravotnictví, učitelé a věda. Babiš dříve naznačil, že jeho hnutí nepodpoří rozpočet se schodkem přes 60 miliard, v neděli ale řekl, že vládní koalici nehrozí kvůli rozpočtu vládní krize.

Sobotkův kabinet projedná rozpočet, vyšší rodičovskou i kontrolu rozvědek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Kromě rozpočtu se ministři vrátí k debatě o vyšší rodičovské, která by podle návrhu zákona o státní sociální podpoře mohla být od ledna příštího roku až v takové výši jako mateřská. Matky a otcové by tak přidělených 220.000 korun čerpali rychleji a mohli by se dřív vrátit do práce. Zákon by měl upravit i rodičovskou při střídavé péči.

Na programu bude rovněž novela zákona o zpravodajských službách, podle které by kontrole Poslanecké sněmovny měly nově podléhat všechny rozvědky. Zaveden má být i druhý stupeň jejich kontroly odvozený od Sněmovny a vlády.

Ministr financí na vládu předloží věcný záměr zákona, který by měl omezit korupci a klientelismus při obsazování míst ve státních firmách. Součástí zákona je dílčí novela zákona o střetu zájmů. Ta by měla vyloučit, aby stát v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech zastupovali senátoři a poslanci, a to ještě čtyři roky po skončení mandátu.

Vláda posoudí také varianty ochrany oznamovatelů korupčního jednání před postihy zaměstnavatelem, které jí předložil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten preferuje zakotvení zákazu postihu v sedmi zákonech, mimo jiné v zákoníku práce nebo služebním zákoně. Kabinet by měl jednu z variant vybrat.

Po několikaměsíčním přerušení se na program kabinetu vrátila i koncepce rozvoje policie do roku 2020. Podle ní má v příštích pěti letech přibýt 4000 policistů, konečný počet by měl přesáhnout 44.000. Vládní koalici ale v posledních týdnech rozděluje jiný plán policejního vedení, podle kterého by měla vzniknout Národní centrála proti organizovanému zločinu, pod níž se spojí protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…