Sobotkův muž k Fialovi? Prý ano. A zase ten Michalik

11.01.2022 7:27

Kolem vlády Petra Fialy (ODS) se vynořují jména dříve spojená s ČSSD. Řeč je např. o někdejším spolumajiteli komunikační agentury Bison & Rose Miloši Růžičkovi. Úterní MF Dnes ve spojitosti s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR zmiňuje také jméno právníka Radka Pokorného, který v minulosti spolupracoval se společností ČEZ i expremiérem za ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ve spojitosti s ministerstvem průmyslu padlo dokonce jméno exministra zahraničí Tomáše Petříčka a Miroslava Pocheho.

Sobotkův muž k Fialovi? Prý ano. A zase ten Michalik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Zdá se, že lidé, kteří v minulosti spolupracovali s ČSSD, se neztratí ani po tom, co sociální demokraté vypadli ze Sněmovny. Řeč je např. o někdejším spolumajiteli komunikační agentury Bison & Rose Miloši Růžičkovi. Ten v minulosti spolupracoval s exministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). A teď podle úterní MF Dnes bude radit premiérovi Petru Fialovi (ODS). Deník dokonce spekuluje, že se Růžička mohl stát šéfem poradců předsedy vlády, ale sám Růžička to rázně odmítl. „Je to celé naprostá blbost,“ řekl jasně. Ale na Růžičkově Twitteru se objevují projevy Petra Fialy a další PR materiály.

Oficiálně přiznaným Fialovým spolupracovníkem je bývalý mediální manažer Michal Klíma, který v roce 2013 zakládal spolu s Evou Hanákovou tabletový týdeník Dotyk. Teď je Hanáková šéfporadkyní ministra Jozefa Síkely

Další tváří, která teď možná bude radit ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi, je podle MF Dnes právník Radek Pokorný, který v minulosti spolupracoval se společností ČEZ, ale i s expremiérem z ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Blízko měl také k Věslavu Michalikovi, který se měl stát ministrem průmyslu před Síkelou, ale těsně před jmenováním se nominace vzdal.

„Znalci poměrů ovšem tvrdí, že hlavou průmyslu může být beztak Michalik. ‚Je to asi, jako když byl místo Miroslava Pocheho ministrem zahraničí jeho bývalý asistent Tomáš Petříček,‘ popsal jeden z nich,“ napsal deník.

Hanáková odmítla, že by Pokorný mohl být jedním ze Síkelových poradců, ale přesto rozvíjí úvahu, že by mohl být spojkou mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a společností ČEZ.

Další známá tvář spojená dříve s ČSSD teď radí hnutí ANO. Řeč je o někdejším šéfovi Legislativní rady vlády a bývalém předsedovi poslanců ČSSD Janu Chvojkovi. V legislativních otázkách teď radí Babišovu poslaneckému klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…