Sobotní noviny: Kalousku, bacha na Skokana

14.07.2012 21:43

Sobotní deníky komentují údajné zasahování ministra financí Miroslava Kalouska do vyšetřování nákupu letadel CASA a jeho telefonáty.

Sobotní noviny: Kalousku, bacha na Skokana
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová v debatě se stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem

Na nátlak ministra Miroslava Kalouska si nejprve stěžoval žalobci v případu CASA vyšetřovatel Jiří Mazánek. Později i policejní prezident Petr Lessy. Ten uvedl, že mu ministr volal a vyčítal postup policie. V pátek proto vyzval sněmovní bezpečnostní výbor premiéra Petra Nečase (ODS), aby Kalouska odvolal.

Jen jsme si volali kvůli autům

Verze Kalouska a Lessyho, co bylo obsahem jejich telefonátů, se liší. Kalousek odmítá, že by šéfa policie zastrašoval, prý si volali kvůli penězům na nové policejní vozy. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) ve svém komentáři v nadsázce navrhuje, že by se tyto spory slova proti slovu daly řešit snad jen soubojem na pistole za svítání v pražské Stromovce. "Politiku by to pročistilo, zástupců lidu by bylo méně. Ale nepomohlo by to. Sněmovní výbor pro souboje by zas rokoval do nekonečna," píše deník. 

MfD se zamýšlí nad tím, jaký mají podobné spory význam. "Máme se jimi (politiky) vůbec zabývat? Kdo co slyšel, řekl, myslel? ... Něčemu to pomůže, prospěje? ... Jeden usvědčuje druhého - ale z čeho, proboha? Druhý usvědčuje prvního - z téhož," uvádí MfD. 

Podle deníku jsou takovými spory zastíněna závažnější témata. "Ví ještě někdo, že kdesi v dálce, v pozadí, v mlze byla původně nějaká Parkanová a kus za ní, v další dálce, letadla, také auta, uhelné doly a plno divných figur, které jen tančí a tančí," píše MfD. 



Politický kabaret

Lidové noviny (LN) dokonce přirovnávají Kalouskovy projevy a telefonáty ke kabaretu. "Jestli v posledních letech ožil nějaký zdánlivě vyhynulý žánr, tak je to politický kabaret. A jestli ho něco oživilo, byl to - alespoň u nás - široký nástup korupce a kmotrů. Ivan 'Kamarád' Horník, Kristýna 'Kapučíno' Kočí, Pavel 'Kolibřík' Bém - to jejich nahrávky pronikly na divadelní prkna kabaretů," píší. 

Kalousek hraje výborně sám sebe

Ministr financí se ovšem podle lidovek do kabaretu nedostane, protože by ho nikdo nezahrál tak dobře, jako hraje sám sebe. Deník míní, že Kalouskovo chování je jen součástí jeho "image".

"Liberálně plebejská česká společnost si velmi cení bodrosti, a ministr financí to ví. Právě tradiční bodrostí sbírá politické body už léta Miloš Zeman a Miroslav Kalousek se veze na téže vlně. Má česká láska k bodrosti nějakou hranici?" ptají se LN.

Neskákat na to Skokanovi

Tisk si také všímá dalšího Kalouskova telefonátu, tentokrát poslanci Věcí veřejných Petru Skokanovi, který v pátek přečetl přepis jejich údajného rozhovoru z loňského září. Kalousek ho v něm častoval vulgaritami poté, co zjistil, že Skokan médiím prozradil, že ministr nedaleko sněmovny nafackoval mladému muži. "Říká se, že lid má takové politiky, jaké si zaslouží... Ale proboha, tak hrozně jsme se zas neprovinili!" píše Blesk. 

Blesk částečně zpochybňuje důvěryhodnost Skokanova přepisu. "Přijít skoro po roce s podivným telefonátem, a to zrovna ve chvíli, kdy štvaný Kalousek začíná krvácet a jde se na církevní restituce, je nízké. Na tohle nelze Skokanovi jen tak bez rozmyšlení skočit," uvádí Blesk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…