Sociální demokrat: Kauza Rath předvolební přípravy nepoznamenala

26.06.2012 12:56

ROZHOVOR Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, volební lídr kandidátky za ČSSD považuje kroužkování ve volbách za správný nástroj a nebojí se ho. Volební program podle jeho slov nesmí být marketingovým nástrojem na získávání hlasů a musí být realistický. Ovšem přiznává, že kauza Davida Ratha, i když ji považuje za selhání jednotlivce, by mohla volby ovlivnit.

Sociální demokrat: Kauza Rath předvolební přípravy nepoznamenala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Pane náměstku, jak vaše předvolební přípravy v regionu ovlivnila kauza David Rath?

Kauza Davida Ratha je především jeho osobní kauzou, která nemá s Moravskoslezským krajem nic společného. Proto žádným způsobem ani naše přípravy ovlivnit nemohla.

Více rozhovorů ZDE

Máte odezvu, jak to vnímá členská základna v kraji? Ubylo vám příznivců?

Členská základna v kraji to vnímá jako obrovské selhání jednotlivce a prokáže-li se vina v plném rozsahu tak, jak jsou obvinění prezentována v médiích, musí přijít spravedlivý trest. Samotná kauza se samozřejmě dotýká i pověsti strany. David Rath byl mediálně známým členem a dá se tedy očekávat pokles sympatií k ČSSD. Musím však opakovaně zdůraznit, že se nejedná o kauzu sociální demokracie, ale selhání jednotlivce a věřím, že ČSSD svými razantními kroky v roli lídra opozice vůči vládě dokáže o této skutečnosti veřejnost přesvědčit.

Kandidujete na post hejtmana, jakým hejtmanem byste chtěl být?

Hejtmanem, který přinese hospodářské oživení a nové pracovní příležitosti do našeho kraje. Hejtmanem, který naslouchá svým spolupracovníkům a především občanům našeho regionu. Narodil jsem se zde, znám problémy kraje, osudy zdejších lidí a Moravskoslezský kraj je pro mne nejmilejší místo na světě.

Na Vašich stránkách je deset jmen krajských kandidátů, kdo za vaši stranu bude kandidovat do Senátu?

Na krajských stránkách sociální demokracie je kompletní přehled všech kandidátů do krajského zastupitelstva. Co se týče Senátu, tak na Karvinsku obhajuje svůj mandát starosta Bohumína ing. Petr Vícha, v Ostravě bude bojovat starosta Ostravy - Jihu Mgr. Karel Sibinský a v Opavě MUDr. Vladimír Plaček.

Co je Vaší hlavní volební prioritou - vás jako lídra kandidátky ČSSD v MSK? 

Je jich několik. Především jsou to tvorba podmínek pro ekonomický rozvoj, maximální využití evropských fondů, posílení vlivu kraje na tvorbě celostátní politiky, rozvoj vysokého školství a program na zlepšení kvality ovzduší.

Nebojíte se kroužkování, které už v posledních volbách výrazně zamíchalo výsledky?

Volby jsou především o vůli voličů. Považuji proto "kroužkování" za správný nástroj, jak tuto vůli prosadit. Sám z něj strach nemám, nechť jsou zvoleni ti nejlepší.

Co je podle vašeho názoru největším tahákem ve vašem volebním programu?

Volební program nesmí být marketingovým nástrojem na získávání hlasů. Musí být realistický a vycházet ze současné startovní pozice. Proto nebudu hovořit o "taháku". Sociální demokracie nabízí svým voličům v Moravskoslezském kraji udržení veřejných služeb ve zdravotnictví, školství, dopravě a sociálních službách. Máme v rámci svých kompetencí ucelený soubor nástrojů vedoucích k ekonomickému rozvoji kraje a v neposlední řadě také koncepční materiály týkající se podpory kultury a sportu.

Pokud byste měl zhodnotit jednu věc, co se vám osobně v uplynulém volebním období nejvíce povedlo, co by to bylo?

Těch věcí je více. Je to udržení rozsahu dopravní obslužnosti i přes klesající příjmy kraje, prosazení nového zákona o ovzduší, anebo také například "kotlíkové dotace" určené na obměnu zastaralých lokálních topenišť...

V poslední době jste vystoupil na několika konferencích, co je podle vás největším plusem pro konkurenceschopnost Moravskoslezského kraje?

Vzdělaní a pracovití lidé.

Kam byste chtěl MSK coby hejtman dovést?

Moravskoslezský kraj má na to, stát se nejúspěšnějším regionem v rámci ČR. Toto je můj cíl.

Ve kterých okresech máte největší šance na úspěch?

Krajské volby rozhodují voliči v celém regionu. ČSSD je historicky nejsilnější v okrese Karviná, ale výsledky posledních voleb ukazují, že vysoký potenciál je i ve všech ostatních okresech našeho kraje.

S kterou stranou si umíte představit povolební spolupráci a proč?

Mám jednu zásadu, že o koalicích se rozhoduje až po volbách. Osobně nemám nepřekonatelnou antipatii k žádnému politickému uskupení, takže nechme voliče rozdat karty.

Chystáte nějaké zajímavé volební akce?

Volební kampaň bude založena především na osobních střetnutích s voliči a to nejen lídra, ale i ostatních kandidátů. Žádnou monstrózní akci typu megakoncertu neplánujeme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaromír Klepek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…