Sociolog Hampl: Kdyby v ČR existoval subjekt jako FPÖ, AfD či Front National...

21.09.2016 16:40

Současná situace je neúnosná, píše sociolog a předseda Alternativy pro ČR Petr Hampl na svém webu Petrhampl.com. Za vzor dává situaci v Rakousku, Francii nebo Německu.

Sociolog Hampl: Kdyby v ČR existoval subjekt jako FPÖ, AfD či Front National...
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

„Pokud žijete v takové zemi, jste vlastenec a nechcete pokračující islamizaci, vůbec neuvažujete o založení vlastní opoziční skupiny. Místo toho vstoupíte do FPÖ, AfD nebo Front National. Kdyby tomu bylo u nás podobně, Hampl by dnes nebyl předsedou Alternativy pro ČR, ale budoval by okresní organizaci nějaké impozantní politické síly, možná by i třeba působil v programové komisi,“ píše Hampl.

Pokud by tady česká obdoba AfD nebo Front National byla, každý by si podle Hampla spočítal, že je lepší přistoupit na sem tam nějaký kompromis než se pokoušet o rozběh další organizace. Sponzoři by měli jistotu, že neinvestují do neúspěšného projektu. A konec konců, i ti, kdo řeší hlavně vlastní ambice, by dali přednost postupu v rámci zavedené úspěšné strany než riziku politického startupu.

Celý text je ZDE

Hampl se domnívá, že nepotřebujeme velké sjednocování. „Potřebujeme, aby v České republice vznikl ten správný subjekt. Zkušenost z firemního sektoru říká, že takový subjekt bude spíš dílem malé skupiny nadšenců než výsledkem nějakého širokého hnutí,“ píše Hampl s tím, že samotné hnutí přijde až později.

Subjekt, který se stane sjednocovacím jádrem, podle Hampla musí najít správnou míru otevřenosti. Když bude strana otevřená příliš, dostanou se do ní rychlí kariéristé, což ji zničí. Když bude otevřená málo, budou jí chybět lidé a mnozí schopní začnou z netrpělivosti zakládat konkurenční skupiny.

Musí také poskytnout jistotu, že je dostatečně ideově stabilní a především jistotu, že nebude ovládnuta pravdoláskaři. Musí také demonstrovat profesionální přístup a schopnost zajistit financování.

Rovněž musí být naprosto zřejmé, že se nestane, že by lídr někdy v budoucnu své hnutí prodal nějakému podnikateli. „To znamená, že subjekt nemůže být založen na jednom člověku. AfD by přežilo odchod Frauke Petryové, FPÖ by přežilo odchod Stracheho a dokonce i Front National by mohl fungovat bez Marine Le Penové,“ uvedl Hampl s tím, že takový subjekt u nás dosud nevznikl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…