Sociolog Hartl sdělil ČSSD, že míří do kopru. A teď jí radí, jak znovu dohnat Babiše

02.11.2016 22:35

Ředitel neziskového ústavu STEM, sociolog Jan Hartl má za to, že sociální demokracie může zastavit svůj pád a znovu může významně konkurovat dnes v průzkumech jasně vedoucímu hnutí ANO Andreje Babiše. Volby do sněmovny jsou až za rok a během této doby se může stát ještě leccos. Ani Babiš prý nesmí usnout na vavřínech. Pokud chce ČSSD ještě razantně promluvit do voleb, měla by podle Hartla udělat následující...

Sociolog Hartl sdělil ČSSD, že míří do kopru. A teď jí radí, jak znovu dohnat Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Na prvním místě prý musí sociální demokracie přejít z obrany do útoku, musí předvést trochu života v podobě nových nápadů, pro které by si lidé mohli říct: Budu volit ČSSD, protože se pro mě i mé děti změní to a to.

„Pro lidi je velmi zásadní pohled do budoucnosti. Ve výzkumech se setkáváme s tím, že lidé ztrácejí víru v to, že jejich děti budou žít v lepším světě, a proto chtějí vizi, kam vlastně směřujeme. Takovou vizi se ČSSD nedaří příliš ukazovat,“ konstatoval Hartl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Sociolog k tomu obratem dodává, že nemá na mysli jen ekonomické sliby. Tradiční parlamentní strany, ČSSD nevyjímaje, prý ztrácejí pozornost voličů, protože věří, že stačí lidem zlepšit ekonomické podmínky a to ostatní přijde samo. Ukazuje se však, že to občanům nestačí.

Na růžích by ale neměl usínat ani Andrej Babiš se svým hnutím ANO. „Také u něho to není žádná sláva, ale ANO alespoň slibuje lepší fungování státu, větší efektivitu a další podobné věci, což tak trochu směřuje do budoucnosti,“ doplnil Hartl.

Babiš má ale jednu jasnou výhodu oproti současnému premiérovi a předsedovi ČSSD. Navenek působí Babiš jako lídr, který dokáže lidi dovést k lepší budoucnosti.

Celý článek najdete zde.

„Určitě osoby lídrů mají na výsledek průzkumů velký vliv. Nejde o to, že bychom to cítili, ale my jsme se na toto i v posledním průzkumu ptali a jednoznačně se ukazuje, že Andrej Babiš byl pro voliče ANO větší oporou a podstatnějším lídrem než Bohuslav Sobotka pro příznivce ČSSD. Nedivme se tomu, v USA můžeme sledovat, že mnoho lidí důvěřuje Donaldu Trumpovi, protože věří, že těžké časy s ním překlenou lépe než s někým jiným. Lidé se často přiklánějí k tomu, u koho cítí, že dokáže lépe vést lidi a ukazovat cestu do budoucnosti. To je pro lidi hrozně důležité měřítko, mají tendenci přiklonit se k silnějším jedincům,“ shrnul sociolog.

Přemýšliví občané si mohou říci, že Sobotkova síla tkví ve schopnosti dosahovat kompromisu. To je jeho veliké plus. Ale schází mu charisma. Pozornost voličů ovšem může ČSSD získat nějakou jasnou vizí budoucnosti. Stejně tak by strana měla působit jednotně a energicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…