Sociopat, parazit, nepřítel demokracie. Jako všicni miliardáři. Patočka to po Kellnerově smrti vzal třídně

01.04.2021 20:21 | Zprávy

Tragická smrt miliardáře Petra Kellnera nevyvolá jen lítost a vyjádření soustrasti. Jedním z lidí, kdo na Kellnera nevzpomíná v dobrém, je novinář a ekologický aktivista Jakub Patočka, který zesnulého úspěšného podnikatele a filantropa označuje za „nepřítele demokracie“, „sociopata“ a „parazita“. Sociopaté jsou podle Patočky „až na výjimky“ všichni miliardáři. Konec s tím však podle něj udělá revoluce. Bude se prý zestátňovat, načež si podle aktivisty budeme všichni rovni a „budeme solidární“.

Sociopat, parazit, nepřítel demokracie. Jako všicni miliardáři. Patočka to po Kellnerově smrti vzal třídně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

Hned úvodem novinář a bývalý hlavní kandidát Zelených naznačil, co si o miliardářích myslí. „Mezi miliardáři se lidé, kteří nejsou sociopaty, vyskytují zcela výjimečně. Petr Kellner k takovým výjimkám rozhodně nepatřil,“ započal. Podnikateli však přeje alespoň to, že měl rodinu. „Že měl Petr Kellner blízké, pro něž je jeho smrt ranou a důvodem k hlubokému žalu, mu přejme,“ napsal.

Patočka píše, že Kellnerova smrt byla „stylová“ a „odpovídá způsobu, jakým žil a jak se k české společnosti vztahoval“. Aktivistovi vadí, že Kellner cestoval, a dodává, že Kellner „zahynul při zhýralé zábavě na Aljašce“.

Patočka si myslí, že odchod úspěšného podnikatele zaměstnávajícího tisíce pracovníků není ztrátou pro českou společnost, a pouhé takovéto uvažování považuje za „zhola nepřijatelné“. „V reakcích na Kellnerův skon se nejedná o nic jiného než o další krok k normalizaci režimu oligarchie, který tu vzniká,“ míní.

Podle šéfredaktora Deníku Referendum nebyl Kellner „solidární“, a tedy ani demokrat. Tvrdí, že akorát pochopil svobodu „jako možnosti dělat, co se mu zlíbí“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…