Šok. 27 tisíc zálohy na plyn. Na ČT zazněl příběh o skutečné nouzi

07.11.2022 13:46 | Ze sítí

Zatímco vláda Petra Fialy slibuje, že nikoho nenechá kvůli drahým energiím padnout, objevuje se stále více lidí, kteří si extrémně drahé energie dovolit nemohou ani s vládní pomocí. Ve 168 hodinách se objevil například příběh paní Šťastné z Roztok u Prahy, které přišla nová záloha na plyn ve výši téměř 27 tisíc korun. „To je víc než moje výplata,“ říká paní Šťastná.

Šok. 27 tisíc zálohy na plyn. Na ČT zazněl příběh o skutečné nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynoměr, ilustrační foto

Příběh paní Ivany Šťastné odvysílala Česká televize v pořadu 168 hodin. Paní Šťastná je prodavačka, která žije s dcerou ve starém domě v Roztokách u Prahy. Od svého dodavatele plynu nyní obdržela zálohu na plyn, která je téměř trojnásobkem její dosavadní ceny a činí 26 570 korun.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
„Já jsem čekala zvýšení, počítala jsem tak s částkou 15 tisíc, ale těch 27 tisíc měsíčně jsem vážně nečekala, to byl velký šok a do teď si to neumím připustit, že je to reálné,“ říká paní Šťastná v reportáži.

„V životě by mě to nenapadlo, když pracuju, mám se vlastně dobře, nestěžuju si, že přijde takový okamžik, kdy se všechno ze dne na den změní,“ nechápe, jak se vlastně ocitla v existenčním ohrožení.

Vláda jako řešení energetické krize začátkem října zastropovala ceny elektřiny a plynu. „Naše vláda dělá, co může, aby ochránila lidi před vysokými cenami energií a právě zavedení cenového stropu pro domácnosti a malé a střední podniky je toho důkazem,“ prohlásil tehdy ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Lidem chodí nové zálohy, které už reflektují zastropování, které schválila naše vláda,“ vyprávěl začátkem listopadu premiér Petr Fiala. „Naše pomoc je rozsáhlá, a to i v mezinárodním srovnání,“ ubezpečoval premiér.

Takový rozpis nyní dostala i paní Šťastná, kde je nová cena 26 570 korun měsíčně. „To je částka, kterou si ani nevydělám. Je to starší dům, plošně poměrně velký a bohužel nemá kvalitní zateplení, takže tam bude určitě únik tepla,“ uvědomuje si.

„Žiju s dcerou, ještě jí živím, protože studuje, tak pro mě není možné vložit peníze do zateplení domu. Termostaty máme nastavené na 17 stupňů, když nejsme doma. Jinak to zvyšujeme na těch 20 stupňů, abychom tady mohly fungovat,“ říká paní Šťastná.

Záloha jí byla podle energetického analytika Jana Béreše takto zvýšena proto, že má zúčtovací období na konci topné sezóny. „Pokud by zvýšena nebyla, vznikly by velké nedoplatky, a to by bylo pro ni devastující na konci toho února,“ říká s tím, že by pak musela jednorázově platit desítky tisíc.

Problém je, že zastropování ceny plynu paní Šťastné příliš nepomohlo, protože cenový strop byl určen na částce několikanásobně vyšší, než byly ceny v minulých letech.

„Ten strop je nízký vůči aktuálním spotovým cenám plynu na trhu, ale je stále vysoký, pokud má člověk vysokou spotřebu,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni s tím, že je to politický kompromis.

Podle ministra Síkely mají lidé ovšem i další možnosti vládní pomoci. „Úroveň zastropování samozřejmě neřeší situaci všech domácností, ale máme tam nastaveny jiné instrumenty, jako příspěvek na bydlení a tak. Pro ty domácnosti, které by se i přes cenový strop dostaly do neřešitelné situace, tak je tam celá řada dalších podpůrných programů,“ uvedl Síkela.

Paní Šťastná má však podle Daniela Hůleho možnosti velmi omezené. „Má nárok na příspěvek na bydlení v řádu 4500 korun, může zkusit využít nějaké další nástroje, ale v případě, že je vlastník nemovitosti, tak tam moc cest není,“ varuje Hůle.

„Bojím se, že to nezvládneme,“ uzavírá paní Šťastná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…