Šok! Co bude dál? Jiří Pehe s redaktorem od Jana Čulíka před kamerou

27.10.2017 21:38

Politolog Jiří Pehe se na serveru Britské listy vyjádřil k výsledkům sněmovních voleb, jež se konaly minulý týden. Rozhovor vedl Bohumil Kartous.

Šok! Co bude dál? Jiří Pehe s redaktorem od Jana Čulíka před kamerou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Co mě nejvíce překvapilo, je za prvé to množství stran, které se dostalo do Poslanecké sněmovny. Sice jsem předpokládal, že Andrej Babiš bude mít dobrý výsledek, ale že vyluxuje i část toho politického spektra... To, že se tam dostalo nakonec 9 politických stran, tak opticky vypadá dost autoritativním způsobem, ale když se na to podíváme z hlediska možné spolupráce v budoucnosti, tak to je politický pat. Bude těžké s tím pracovat jak ve vládě, tak v Poslanecké sněmovně,“ řekl Pehe s tím, že se domnívá, že Česká republika bude fungovat na takzvaném autopilotu.

Zaujala jej také decimace levice. „Voliči jí to spočítali. Ta česká sociálnědemokratická levice se dlouho nekoná jako sociálnědemokratická,“ podotkl Pehe se slovy, že sociální demokracie sklízí, co zasela. „Bude velmi těžké v budoucnosti udělat nějakou otočku. Demograficky je pro ně situace velmi nepříznivá,“ řekl. Postkomunistická levice se pak může vydat cestou Polska a Maďarska, tedy že zmizí.

Video najdete ZDE.

Pravice má pak podle něj velký problém v tom, že je rozdrobená. „Nedává smysl, že tu existují tři strany, které mají v podstatě stejný program – TOP 09, lidovci a STAN,“ poznamenal Pehe. „Tady by mohl být klidně silný subjekt, který by vyhrál s patnácti procenty,“ podotkl. Když by se, podle Peheho, sečetly všechny hlasy pravice, tak má 25 procent. 

„Konsolidace tradičních stran je otázka, která bude záviset na dalším vývoji v Česku i ve světě. Pokles podpory pro tradiční strany souvisí s matoucími jevy. Tradiční strany pak velmi často prohrávají s těmi populistickými stranami,“ dodal Pehe. 

Typ voliče, který volí SPD Tomia Okamury, je typ, který se nikdy nepoučí, míní Pehe. „Dříve volili republikány, pak třeba Dělnickou stranu. To jsou nepoučitelní voliči. To jsou lidé, kteří jsou důvěřiví v tom smyslu, že uvěří jedné osobnosti. I kdyby Okamura provedl to, co se stalo v Úsvitu, strana se rozpadla, tak jeho opět lidé podpoří,“ dodal Pehe.

Závěrem se Pehe vyjádřil k vytváření vlády Andreje Babiše (ANO). „Když se podíváme na volební výsledky, tak vytvořily pat. Opticky to tak nevypadá, ale na jedné straně máme silné hnutí, a na druhé straně tříšť. Jakákoliv vláda bude mít problémy vládnout. Bude to velmi nestabilní situace obecně,“ zmínil Pehe. „Pokud je tady něco pozitivního, tak si myslím, že ten volební výsledek je definitivním koncem opozičně smluvního dědictví. Končí ta éra, kdy ODS a ČSSD měly rozparcelovaný stát mezi sebe. To je možná svým způsobem ten pozitivní dopad,“ uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…