Šokující! Toto prozradil zajatý ruský voják Ukrajincům. Stalo se údajně v Charkově

12.03.2022 18:11

Ruští vojáci, kteří se dostali do ukrajinského zajetí, prozrazují, že ruští agresoři, kteří vstoupili na Ukrajinu, jsou s morálkou na štíru, protože ruské vojáky, kteří odmítli střílet na ukrajinské civilisty, zastřelili jejich vlastní kolegové. Ruští vojáci prý navíc v nemalých počtech dezertují. I když jim za dezerci hrozí sedm let vězení.

Šokující! Toto prozradil zajatý ruský voják Ukrajincům. Stalo se údajně v Charkově
Foto: Repro TASS
Popisek: Rakety Iskander

Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že válka proti Ukrajině, které odmítá říkat válka a nazývá ji jen speciální operací, běží podle plánu, skutečnost, že se bojuje již třetí týden, naznačuje, že ruská agrese vůči Ukrajině drhne.

Může to být i tím, že ruští vojáci jsou demoralizovaní. Naznačuje to zpráva britského Daily Mailu, podle kterého se zajatí ruští vojáci svěřují Ukrajincům, že pokud některý z ruských vojáků odmítne střílet na civilisty, sám se vystavuje riziku, že bude zastřelen za neuposlechnutí rozkazu. Jeden z vojáků prozradil, že byl sám postřelen, když odmítl střílet do ukrajinských civilistů. Video s jeho výpovědí uveřejnila ukrajinská strana.

Voják byl podle svých vlastních slov postřelen, když v den začátku války, 24. února, chtěl v Charkově ochránit dvacetiletou slečnu a její matku. Spolu s ním obě ženy chránil i  poručík. Ale ostatní vojáci celou situaci vyřešili po svém. Poručíka zastřelili a zadrženého zajatce postřelili do nohy. „Moji spolubojovníci mi začali střílet do nohou,“ uvedl zajatý Rus.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Zastřelena byla i zmíněná matka, ale druhý voják a mladá Ukrajinka nakonec unikli. Dostali se do auta, které mladá žena nastartovala s pomocí klíčků a odjeli do bezpečí. Ruský voják prý při cestě autem ztratil vědomí a nakonec se dostal do ukrajinského zajetí.

Ruští vojáci jsou prý informováni, že na Ukrajině teď vládnou neonacisté a Ukrajinu je třeba osvobodit, ale když Rusové na místě zjistí, jak tvrdý odpor kladou sami Ukrajinci, prý často dezertují. I když jim za dezerci hrozí sedm let vězení.

Daily Mail upozorňuje, že pravost tvrzení ruských zajatců nebylo možné ověřit a je pravděpodobné, že prohlášení učinili pod nátlakem, ale vzhledem k tomu, že podobné příběhy vyprávějí ruští zajatci z různých jednotek, mohou mít jejich příběhy reálný základ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…