Šokující informace: Uprchlíky vracíme zpět! Český stát se s tím nepáře, nezůstane tady skoro nikdo

13.08.2015 9:42

České úřady se snaží vracet uprchlíky co nejrychleji. A to buď do státu, přes který přišli, nebo podle dublinského řízení do země, kam uprchlík poprvé vstoupil na půdu Evropské unie, píše server E15.cz. Za měsíc červen jde o 140 uprchlíků. I přestože počet uprchlíků v detenčních zařízeních stoupá, vypadá to, že zde zřejmě nezůstane téměř nikdo.

Šokující informace: Uprchlíky vracíme zpět! Český stát se s tím nepáře, nezůstane tady skoro nikdo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Anketa

Je dobře, že se rozdělilo Československo?

24%
76%
hlasovalo: 10929 lidí

Právníci pracující s běženci v této souvislosti upozorňují na to, že úředníci neberou ohled na stav jednotlivých uprchlíků nebo přetíženost hraničních států EU, které už nápor uprchlíků nezvládají. Špatnou procesní praxi vytýkají úřadům i soudy, které řeší přibývající žaloby uprchlíků. Vytýkají jim například to, že ministerstvo nevede s uprchlíky osobní pohovory, ale vychází jen z policejního výslechu. 

Mluvčí Ministerstva vnitra podle serveru E15.cz však svůj resort hájí. „Přijali jsme opatření, aby byl pohovor kvalitnější. Policii ČR jsme dodali seznam otázek, které je povinna cizinci položit,“ řekla Gabriela Vaňková.

Naposledy však například pražský krajský soud rozhodl, že Česko nesmí vrátit do Bulharska jezídskou rodinu z Iráku kvůli zdravotnímu stavu muže trpícímu psychickými problémy. Individuální posuzování případů, zejména lidí ze zranitelné skupiny, doporučuje kvůli obtížné situaci v Bulharsku i zpráva Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, uvádí server.

Toto však nejsou jediné problémy českých úřadů – řeší se také zadržování uprchlíků kvůli podezření z útěku. „Česku totiž chybí definice tohoto pojmu, kterou unijní předpis vyžaduje. Úřad se ale brání, že běžence zadržuje oprávněně a odkazuje na rozsudky, jež daly policii za pravdu. Nejasnosti kolem definice má vyřešit novela, jež ve sněmovně prošla prvním čtením,“ uzavírá server.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…