Šokující informace o útocích z 11. září 2001. Zasvěcení promluvili

18.11.2015 9:51

Spisovatel a publicista Chris Whipple zveřejnil na internetovém serveru Politico.com znepokojující informace, podle kterých tehdejší americký prezident George W. Bush obdržel ve zprávě CIA informace o možném teroristickém útoku již 6. srpna 2001 a varován byl i v předchozích měsících. Whippleovy poznatky vycházejí z aktuálních rozhovorů s tehdejšími vysokými představiteli CIA.

Šokující informace o útocích z 11. září 2001. Zasvěcení promluvili
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Zpravodajci ze CIA své obavy z teroristických útoků organizovaných al-Káidou zmiňovali dle zjištění Whipplea minimálně od jara 2001. Bílý dům ale bohužel zůstával k jejich četným varováním hluchý a slepý. Podle pozdějšího šéfa protiteroristického centra CIA Cofera Blacka bylo od května 2001 evidentní, že se připravuje teroristický útok, při kterém zahyne mnoho Američanů. „Coferův bývalý šéf George Tenet mi v prvním rozhovoru po osmi letech řekl, že zejména v období mezi červnem a červencem se pravděpodobnost teroristického útoku prudce zvýšila. Až doteď však Black ani Tenet o těchto věcech veřejně do podrobností nehovořili. Od března jsem s nimi a dalšími zpravodajci já a moji kolegové natočili stovky hodin rozhovorů, které zazní tento měsíc v připravovaném dokumentu,“ píše Whipple.

Black a Tenet navrhli Bushovi na jaře 2001 plán na zahájení tajné operace řízené CIA, v rámci které by byla zničena al-Káida. „Tým kolem Bushe však uvízl někde o osm let zpátky. Byli zvyklí na levičácké teroristy kteří v noci popíjejí šampaňské a ve dne občas něco vyhodí do vzduchu. Vůbec při své bohorovnosti nepochopili, jak mohou být teroristé z al-Káidy nebezpeční. Bylo prakticky nemožné jim sdělit naléhavost situace, vypráví Tenet, který kdysi pomohl Francouzům dopadnout známého teroristu Carlose. Veškeré potřebné informace měla CIA k dispozici ráno 10. července 2001. „Do mé kanceláře tehdy vtrhl Richard Blee s tím, že má vše potvrzené z několika na sobě nezávislých zdrojů. Všichni jsme se shodli na tom, že je zapotřebí informovat Bílý dům. Zvedl jsem sluchátko bílého telefonu a kontaktoval šéfku národní bezpečnosti Condoleezzu Riceovou,“ vzpomíná Tenet.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Na setkání s Riceovou a jejím týmem zpravodajec Blee vysvětloval, že v následujících týdnech či měsících čekají Spojené státy teroristické útoky. Riceová se dle vzpomínek Teneta zeptala, co by se tedy mělo udělat. „Musíme jít hned teď do války,“ cituje svého kolegu Tenet. „Zmínil jsem před Blackem, jak je pro mě nepochopitelné, že i přes takové množství varování Riceová ani Bush nic neudělali. Riceová ve svých memoárech později tvrdila, že na schůzku z 10. července 2001 si úplně přesně nevzpomíná, protože prý se setkávali při diskuzích spojených s možnými teroristickými útoky téměř denně,“ podivuje se autor připravovaného dokumentu Whipple. „I po těch letech se Tenet stěží ovládá, když hovoří o neúspěšných pokusech CIA přimět Bílý dům k akci. Řekl mi, že ještě dnes o tom před usnutím přemýšlí,“ komentuje Whipple chvíle strávené při rozhovorech s tehdejšími zpravodajci CIA.

„Jestli vyhrává CIA nebo radikální islám? Těžko říci. Naše velké vítězství bylo, že jsme po 11. září dokázali samotné jádro al-Káidy téměř zdecimovat. Jejich velké vítězství je bohužel skutečnost, že dokázali svoji ideologii rozšířit do dalších částí světa. Nepodařilo se nám zastavit vznik dalších teroristických uskupení,“ hodnotí bývalý dvojnásobný dočasný ředitel CIA Morell situaci. Bývalý ředitel CIA Leon Panetta tvrdí, že je nutné pochopit a vyřešit především samotné příčiny vzniku terorismu. „Co stojí za tím vším hněvem a frustrací? Jenže to je v podstatě nesplnitelný úkol. Proboha, pořád se snažíme přijít na to, proč se staly ty věci v Baltimore nebo Detroitu. Proč tolik lidí v této zemi přitahuje stát se součástí pouličního gangu? Dokud se nám to nepodaří, tak tuhle zemi čekají další jedenáctá září a další otázky typu, jak jste to, sakra, mohli dopustit?“ uzavírá Panetta.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…