Soros? Trump? Erik Best rozebírá, kdo dnes stojí za demonstracemi proti Babišovi

05.06.2019 19:58

Americký novinář Erik Best se zamyslel nad tím, zda jsou současné demonstrace proti českému premiérovi Andreji Babišovi, kde se volá po jeho demisi, podporovány z Washingtonu.

Soros? Trump? Erik Best rozebírá, kdo dnes stojí za demonstracemi proti Babišovi
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Český předseda vlády Andrej Babiš byl na návštěvě ve Spojených státech, navštívil centrálu americké CIA a na rozdíl od prezidenta Zemana, kterému se to navzdory snaze české diplomacie zatím nepodařilo, zavítal i do Bílého domu na setkání se 45. prezidentem Donaldem Trumpem.

Americký novinář Erik Best na svém webu připomíná, že kromě návštěvy Andreje Babiše u Donalda Trumpa se řeší také nákup amerických vojenských vrtulníků českou armádou. Do Senátu USA dorazila žádost o nákupů vrtulníků 6. května.

O pár dní dřív spustili členové platformy Milion chvilek pro demokracii demonstrace, kde požadovali odchod Marie Benešové z postu ministryně spravedlnosti. Dáma byla do této funkce nominována Babišovým hnutím a demonstranti projevili obavy, že dáma nemusí být zcela nestranná, až dojde na lámání chleba v dotační kauze farmy Čapí hnízdo, kde je obviněn také předseda vlády Andrej Babiš. Postupem času počty demonstrantů narůstaly a protestní akce se přelily z Prahy do desítek českých a moravských měst. Demonstranti na nich začali kromě demise Marie Benešové požadovat i demisi Andreje Babiše.  

Best si v této souvislosti položil otázku, zda jsou dnešní demonstrace podporovány i z Washingtonu. Zaujalo ho, že sám Babiš už naznačil, že v pozadí demonstrací může stát i americký miliardář George Soros. Donalda Trumpa však zatím nezmínil.

„Některé organizace zapojené do protestů dostávají finance od Trumpovy administrativy. Dne 3. června americký velvyslanec Stephen King v Blesku prohlásil, že má s Babišem i s prezidentem Zemanem výtečné vztahy. Dne 4. června obvinil Babiš George Sorose z toho, že pomáhá financovat snahu zbavit ho funkce premiéra. Na Trumpovu administrativu Babiš zatím nepoukazuje,“ napsal k tomu Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…