Soros, USA, Brusel. Orbán se nedá: Odpálil bombu před volbami

26.10.2021 13:14

George Soros, Washington a Brusel. Viktor Orbán na velkém převolebním shromáždění o víkendu jmenoval ty, kteří se údajně vměšují do politických záležitostí Maďarska. Směrem k EU také vyslal jasný vzkaz a zastal se kolegů z Polska.

Soros, USA, Brusel. Orbán se nedá: Odpálil bombu před volbami
Foto: Hana Brožková
Popisek: Viktor Orbán při návštěvě Miloše Zemana v Lánech

Jako kdyby předvolební klání v Maďarsku nebylo již tak dostatečně vyhrocené v souvislosti s tím, že se proti Viktoru Orbánovi spojila takřka celá politická scéna v Maďarsku. Novou rozbušku před volbami, které proběhnou příští jaro, přidal sám maďarský premiér, když obvinil cizí mocnosti z vměšování se do maďarského předvolebního klání. Prstem konkrétně namířil na Brusel a Washington.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

Vše se odehrálo během sobotního předvolebního shromáždění v Budapešti u příležitosti připomenutí 65. výročí Maďarského povstání. Orbán na pódiu před desítkami tisíc svých stoupenců začal hovořit o tom, že Washington a zejména miliardář George Soros se snaží skrze své vlivové sítě a financování pomoci levicovým kandidátům ve volebním klání. „Není podstatné, co chtějí oni, v médiích, v Bruselu a ve Washingtonu. Budou to Maďaři, kdo rozhodne o svém osudu,“ prohlásil a pokračoval: „Naše síla spočívá v naší jednotě... věříme ve stejné hodnoty: rodina, národ, silné a nezávislé Maďarsko.“ Jak ale podotýká Al Jazeera, jednotu předvádí v těchto dnech také maďarská opozice. Dokázala si ze svého středu zvolit Orbánova vyzyvatele, kterým bude 49letý Péter Márki-Zay, starosta malého města, otec sedmi dětí a katolický konzervativec, tedy v podstatě člověk zastávající hodnoty, které tak často propaguje sám Viktor Orbán.

Maďarský premiér ve svém sobotním projevu vůbec nešetřil ani Evropskou unii. „Brusel k nám mluví a jedná s námi a s Poláky jako kdybychom byli jejich nepřátelé... nyní je čas, aby Brusel pochopil, že nás nedokázali porazit ani komunisté,“ pronesl při příležitosti 65. výročí Maďarského povstání. Maďarský premiér přirovnal Maďary a Poláky k Davidovi, kterému by se Goliáš měl raději vyhnout. Orbánova opozice mezitím jako některé z pilířů svého programu představila například navýšení svobody médií, která jsou podle ní v zemi pod velkým tlakem, nebo zavedení společné evropské měny euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…