Soros opět bojuje za demokracii. Teď do toho narval přes miliardu korun. Zastaví Trumpa?

28.07.2020 10:59

Listopad se blíží a s ním i volby, které rozhodnou, kdo bude obývat Bílý dům. Kampaň obou stran už jede. Ale každá kampaň stojí peníze a jedná se o částky v milionech dolarů. A právě miliony dolarů Demokratům poskytl kromě jiných například miliardář maďarského původu George Soros. Jak informuje server Washington Free Beacon, Soros se prý překonal a v těchto volbách poskytl Demokratům do různých volebních fondů dary v hodnotě 52 milionů dolarů. Což je údajně o 30 milionů dolarů více než v minulé prezidentské volbě. Dodejme ovšem, že v předchozí volbě označovalo mnoho průzkumů Donalda Trumpa za outsidera bez šance.

Soros opět bojuje za demokracii. Teď do toho narval přes miliardu korun. Zastaví Trumpa?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Soros dle serveru za poslední čtvrtletí poskytl 17 milionů ze svého fondu Democracy, který založil minulý rok, což dohromady dává sumu 48 milionů dolarů a další 4 miliony poskytl kampani Demokratů napřímo. V současnosti dolar vůči koruně oslabuje, nicméně stále se jedná o částku převyšující jednu miliardu korun.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí

Jak Washington Free Beacon upozorňuje, na celé situaci je pikantní, že Demokraté se proti vlivu velkých částek v politice vymezují a ve volebním programu Joe Bidena je slib, že se pokusí „omezit korumpující vliv peněz na politiku“.

„Biden silně věří, že by se úroveň politického diskurzu zlepšila přes noc, když by ze systému zmizely ‚velké peníze‘ a volby by byly financovány veřejně. Demokracie funguje nejlépe, když velké konto a dlouhý seznam dárců není podmínkou pro získání funkce a zvolení zástupci pochází z různých poměrů, bez ohledu na to, kolik mají peněz,“ píše se na jeho oficiální stránce. Což Republikáni neváhali označit za pokrytecké a Sorosovo masivní dotování Demokratické kampaně podle nich ukazuje, jak neuvěřitelně závislí jsou na jeho penězích, i přes svou pokryteckou rétoriku.

V Bidenově volebním fondu už se sešlo 83 milionů dolarů, včetně půl milionové dotace George Sorose, které směroval přímo na Bidenovu kampaň. Miliardář se prý tentokrát snaží zahladit své stopy, zatímco v minulosti daroval svým jménem, nyní desítky milionů dolarů proudí z jednoho z fondů sdružených pod nadací Open Society Fund, takže se Sorosovo jméno neobjeví v seznamu největších dárců. Nicméně, zmíněných přibližně 50 milionů dolarů mu dle serveru zajistilo první místo.

Co vede miliardáře k masivním „investicím“ do těchto voleb? Mohou to být jeho prohlášení na Světovém ekonomickém foru, kde řekl, že jde o „osud celého světa“ a o Donaldu Trumpovi prohlásil, že je podvodník a autoritář, který své osobní zájmy řadí nad zájmy své země.

Soros prý také posílil svou lobbistickou pozici, alespoň pokud jde o to, kolik peněz do ní směřuje. V roce 2019 jeho lobbistická neziskovka Open Society Policy Center utratila dle serveru 48 milionů dolarů na ovlivňování americké politiky. Což je jednak Sorosův rekord, ale také částka, kdy dal na lobbování více, než za něj dohromady utratily firmy jako Amazon, Facebook, Boeing či mateřská firma Googlu. Ale v konečném výsledku byl přesto druhý.

Na úplný závěr Washington Free Beacon uvádí, že Sorosův mluvčí se jim k darům do americké volební kampaně nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…