Soros vás mate a lže vám! Od Viktora Orbána jde k Angele Merkelové silný vzkaz poté, co Německo pohrozilo

06.04.2017 7:47

Spory maďarské vlády se Středoevropskou univerzitou George Sorose získávají mezinárodní rozměr. K případnému „vysídlení“ CEU univerzity se vyjádřila ústy svého mluvčího také německá kancléřka Angela Merkelová.

Soros vás mate a lže vám! Od Viktora Orbána jde k Angele Merkelové silný vzkaz poté, co Německo pohrozilo
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Postoj maďarské vlády ke Středoevropské univerzitě (CEU), která sídlí od roku 1991 v Budapešti, budí emoce po celé Evropě. Pro její případný přesun do Prahy se už vyjádřil prezidentský kandidát Jiří Drahoš a také ministr financí Andrej Babiš. Nyní se jednoho ze subjektů financovaných Georgem Sorosem zastala i německá kancléřka a zdá se, že evropské elity hodlají kauzu CEU vyžít k dalšímu kárání neoblíbeného premiéra Viktora Orbána.

Maďarský premiér Orbán je evropským liberálním politikům v čele se šéfem Evropské komise Junckerem či zmiňovanou kancléřkou Merkelovou trnem v oku minimálně od července 2014, kdy ve svém projevu v rumunském městě Baile Tusnad veřejně označil liberální systém za překonaný a podrobil jej zdrcující kritice. Znepokojení však vyvolal mezi převážně levicovými evropskými elitami již svým vítězstvím v parlamentnších volbách o čtyři roky dříve.

Vše vygradovalo s příchodem migrační krize, kdy Maďarsko (na rozdíl od většiny dalších zemí) od začátku trvalo na ochraně svých hranic. Maďarská vláda navíc jako první odmítla uprchlické kvóty navrhované Evropskou komisí. Orbán byl následně označován za extremistu a tvrdě se do něj pustil také americký miliardář maďarského původu George Soros, který je příznivcem liberální přistěhovalecké politiky.

Anketa

Doporučujete L. Zaorálkovi, aby v reakci na chemický masakr stáhl z Damašku velvyslankyni Evu Filipi?

4%
96%
hlasovalo: 7292 lidí

Maďarská vláda od té doby hovoří o snaze Sorose působit svými financemi na podkopání vládní moci. V rámci odvetných opatření tak došlo až na možné zrušení akreditace jeho Středoevropské univerzity. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Orbán tento týden konstatoval, že CEU porušila zákon. O jejím dalším osudu se tak rozhodne při jednáních mezi maďarskou a americkou vládou.

Nyní Sorosova univerzita získala mocnou zastánkyni. „Vše nasvědčuje tomu, že činnost zahraničních univerzit v Maďarsku bude ztížena či dokonce úplně znemožněna. Svobodu, demokracii, právní stát a lidská práva nelze zpochybňovat. Německo bude nově přijatá opatření v oblasti působení vysokých škol v Maďarsku pozorně sledovat,“ poslala kancléřka Merkelová premiéru Orbánovi ostrý vzkaz ústy vládní mluvčí Ulrike Demmer.

Ke kancléřce Merkelové se přidal také německý prezident a někdejší ministr zahraničí za socialistickou SPD Frank-Walter Steinmeier. „Evropa nesmí mlčet, když je napadána občanská společnost či akademická obec, jak se nyní děje v případě Středoevropské univerzity,“ prohlásil předevčírem v bojovném tónu Steinmeier na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Vyjádření německých politiků spustilo lavinu a snahy maďarské vlády vypořádat se s CEU odsoudili i další evropští socialisté. „Orbán útočí na samotné základy demokracie,“ cituje zpravodajská agentura Bloomberg Gianni Pittelliho, který stojí v čele druhého nejsilnějšího uskupení v Evropském parlamentu, Progresivní aliance socialistů a demokratů. Europoslankyně za německé Zelené Franziska Keller rovnou uvedla, že je „Orbána třeba zastavit“.

Maďarská vláda nicméně znovu opakovala slova premiéra Orbána s tím, že o osudu CEU ještě zdaleka není rozhodnuto. „George Soros lže a záměrně uvádí německou vládu v omyl,“ cituje agentura MTI mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovacze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…