Sorosova neziskovka a americká ambasáda budou opět rozdávat ceny novinářům. Nominováni Fendrych, Kundra nebo bojovníci s dezinformacemi

28.04.2018 16:46

Nominace v soutěži Novinářská cena 2017 zveřejnila nadace Open Society Fund Praha. Sorosova neziskovka soutěž každoročně pořádá ve spolupráci s ambasádou USA a dalšími neziskovkami. V každé kategorii jsou nezávislou porotou nominováni tři autorky či autoři s nejlepšími přihlášenými pracemi. Kdo si cenu odnese, bude jasné 3. května.

Sorosova neziskovka a americká ambasáda budou opět rozdávat ceny novinářům. Nominováni Fendrych, Kundra nebo bojovníci s dezinformacemi
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

„O jednom z vítězů soutěže rozhodne veřejnost v online hlasování. Česko-slovenskou cenu veřejnosti reprezentuje 5 nejlepších příspěvku z Česka a dalších 5 příspěvků ze Slovenska. Rady soutěží každého státu vybíraly příspěvky, které měly za poslední rok největší společenský dopad nebo zásadně přispěly k posílení práv občanů,“ píše se na webu NovinářskáCena.cz.

V kategorii psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“ jsou nominováni Michal Kašpárek za rozhovor pro časopis Finmag, Kateřina Šafaříková pro časopis Respekt a Lenka Vrtišková Nejezchlebová pro Téma. 

  • Původní text ZDE.
Za nejlepší reportáž si ve stejné kategorii mohou odnést cenu Tomáš Forró z Aktuálně.cz, Eduard Freiser z Reportér Magazínu či Saša Uhlová za své hrdiny kapitalistické práce pro A2larm.cz.
 
Na nejlepší komentátory jsou nominováni dva autoři pro Aktuálně.cz – Martin Fendrych a Jan Lipold, následně také Apolena Rychlíková ze Salonu Práva. 
 
Magazín Reportér má pak své želízko v ohni v oblasti nejlepšího analyticko-investigativního příspěvku, kde by mohl uspět Jaroslav Kmenta. V Hospodářských novinách by se v této kategorii mohli radovat z úspěchu Martina Ťopka a Markéty Řehákové, v Respektu čekají na úspěch Ondřeje Kundry za jeho sérii o Martinu Nejedlém.

Kategorie audiovizuální žurnalistiky přináší nominace v oblasti „Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse“. Zde jsou nominovány: Veronika Kupková a Olga Komarevtseva (Deníky.cz), Martin Veselovský za svůj rozhovor s komunistickým poslancem Zdeňkem Ondráčkem pro DVTV.cz nebo Světlana Witowská za rozhovor s Andrejem Babišem (ANO) pro Českou televizi. 

Ve stejné kategorii by mohli uspět v sekci „Nejlepší reportáž“ Tereza Engelová (Info.cz), Lukáš Houdek (Český rozhlas) nebo Jan Novák (Česká televize). V sekci „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“ jsou pak v této kategorii nominováni Dalibor Bártek a Jana Neumannová z České televize či Marie Bastlová z Českého rozhlasu.

V kategorii regionální žurnalistiky by se ocenění mohlo dostat Jakubu Čechovi (Hanácký večerník.cz), Robertu Maleckému (HlídacíPes.org) či Janě Ustohalové z MF Dnes. 

Kategorie on-line žurnalistiky by pak mohla přinést cenu kolektivu Aktuálně.cz (Nikita Poljakov, Lukáš Prchal a Jakub Zelenka), kolektivu iRozhlas.cz (Robert Candra, Adam Javůrek a Michal Zlatkovský) nebo Demagog.cz a Janu Vlčkovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…