Šott se vzepřel kolegyni. U soudu s Bártou a Škárkou znovu budou kamery

23.01.2013 8:45

Poslanci Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka budou dnes zřejmě osvobozeni. Jejich kauza se vrací na stůl soudce Jana Šotta, který je původně odsoudil, ale soud vyšší instance mu nařídil verdikt přehodnotit. Zákonodárci se dopustili pouze pletichaření, nikoli korupce. Šott z toho nemá velkou radost, ale hodlá respektovat zákon. Soudce je ale připraven vést jednání znovu veřejně, ačkoli i to mu výše postavený soud vytkl.

Šott se vzepřel kolegyni. U soudu s Bártou a Škárkou znovu budou kamery
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Začátek soudního řízení s Vítem Bártou

Soudce Jan Šott bude dnes znovu rozhodovat v kauze poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (dříve VV). Původně prvního odsoudil k trestu podmíněnému a druhého dokonce k trestu nepodmíněnému. Oba muži se však odvolali k soudu vyššího stupně, kde soudkyně Jarmila Löffelmannová usoudila, že se nedopustili zločinu, ale pouze politického pletichaření, které mohou zhodnotit pouze voliči ve volbách. Vyjádřila také nelibost nad tím, jak otevřeně soudce Šott jednal s médii. Za pozornost proto stojí, že bude znovu rozhodovat za přítomnosti kamer. Informuje o tom server iHned.cz.

Radost z toho nemám

„V tom nejsme zavázáni žádným právním názorem a nebylo nám nařízeno, jak konkrétně postupovat,“ řekl Jan Šott serveru iHned.cz. Soudce dal také najevo, že není nijak nadšen z verdiktu odvolacího soudu, ale dodrží zákon, který mu velí respektovat nařízení vyšší soudní instance, a oba osvobodí. „Radost z toho nemám, ale musím to vnímat profesionálně,“ uvedl Šott. Pokud se neobjeví žádný nový překvapivý důkaz, pak bude v kauze rozhodnuto ještě během středy.

Soudkyně také Šotta upozornila, že nemá příliš mnoho prostoru ani na to, aby skutky překvalifikoval a oba poslance znovu odsoudil. Je tedy pravděpodobné, že budou osvobozeni. Z verdiktu odvolacího soudu také zjistíme, že soudce Šott provedl dokazování v dostatečném rozsahu a jeho skutková zjištění je možné považovat za správná. Právní výklad těchto skutků ale Jarmila Löffelmannová označila za nesprávný.

Poslanec Vít Bárta se také bránil, že nabídky půjčky poslancům VV, které také byly označeny za pokus o korupci, se odehrály na půdě Poslanecké sněmovny, kde se na všechny zákonodárce vztahuje imunita. A Nejvyšší soud mu vloni v říjnu dal za pravdu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…