Soud bude po více než roce pokračovat v projednávání kauzy OKD

19.07.2017 9:00

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes bude po více než roční přestávce pokračovat v projednávání kauzy privatizace těžební společnosti OKD. Obžalobě čelí bývalý místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta, jeho kolega Jan Škurek a autor znaleckého posudku k ceně státního podílu v OKD Rudolf Doucha. Podle spisu vznikla státu při privatizaci dolů škoda nejméně 5,7 miliardy korun, připomíná ČTK.

Soud bude po více než roce pokračovat v projednávání kauzy OKD
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Soud vyčkával na zhotovení revizního posudku, který podle Lidových novin uvádí, že akcie OKD byly v roce 2004 oceněny chybně. Doucha tehdy údajně nezapočítal majetek dvacítky dceřiných společností.

Doucha trvá na tom, že jeho posudek byl v pořádku, protože neoceňoval majetek, ale akcie. Vinu odmítá, stejně jako Kuta a Škurek. Kuta tvrdí, že Fond národního majetku byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…