Soud dnes rozhodne, zda má Barták nárok na omluvu za pandury

30.10.2014 6:25

Pražský vrchní soud dnes rozhodne o tom, zda má exministr obrany Martin Barták nárok na omluvu od vydavatelství Mafra za článek o nákupu obrněných transportérů Pandur. Mafra už se Bartákovi v minulosti omluvila na základě pravomocného verdiktu, ten ale následně zrušil Nejvyšší soud s tím, že z rozsudku není jasné, proč Bartákovo právo na ochranu osobnosti dostalo přednost před právem novinářů na svobodu projevu.

Soud dnes  rozhodne, zda má Barták nárok na omluvu za pandury
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Bartákova žaloba směřuje proti rozhovoru s rakouskými exmanažery zbrojařské firmy Steyr, který v únoru 2010 otiskl pod titulkem „Víme, že je zakázané uplácet, ale..." deník MF Dnes. Autor článku v otázkách opakovaně zmiňoval Bartákovo jméno. Podle žaloby tak text vyvolával dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy o nákupu pandurů přijal úplatek.

O nákupu pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

V souvislosti s nákupem pandurů stíhá policie Topolánkova blízkého spolupracovníka Marka Dalíka. Při vyjednávání s firmou Steyr údajně žádal o zhruba půlmiliardový úplatek. Barták čelí obvinění z korupce u jiné armádní zakázky - požadoval prý úplatek přes 80 milionů korun od představitelů Tatry. Pražský městský soud jej však v květnu nepravomocně zprostil obžaloby.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …