Soud opět zamítl propuštění Ratha. Už se začíná šířit ironický vtip

03.10.2013 13:37

Krajský soud v Praze zamítl žádost exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) o propuštění z vazby, v níž je 16 měsíců. Soud se obává, že Rath, obžalovaný spolu s dalšími deseti lidmi z korupce, by se mohl vyhnout hlavnímu líčení a případnému vězení tak, že by uprchl nebo se skrýval. Rathovi advokáti si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda podají proti rozhodnutí stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Rath žádal o propuštění počtvrté od svého zadržení loni v květnu.

Soud opět zamítl propuštění Ratha. Už se začíná šířit ironický vtip
Foto: hns
Popisek: Rath se svým otcem Ratmírem

Soudce ale také uvedl, že "postupem času závažnost obavy ubývá na intenzitě" a v budoucnu bude možné přijmout za vazbu záruky a Ratha propustit. Zatím to ale podle něj nejde.

Soudce Robert Pacovský dnes neuznal záruky, které Rath uvedl po podání žádosti. Obžalovaný sliboval, že bude chodit do práce a starat se o svého otce, který se zotavuje z vážného zranění páteře.

Soud také nepřijal "záruky za chování" Ratha od čtyř známých osobností - herečky a političky Taťány Fischerové, herce a režiséra Jana Kačera, starosty Hostivic Jaroslava Kratochvíla a bývalého olympionika a reprezentanta v desetiboji Roberta Změlíka. "S touto zárukou se nelze spokojit, protože tyto osoby by nemusely být způsobilé jej od útěku odradit," uvedl soudce.

Důvody vazby podle Pacovského trvají zejména kvůli důkazům, které jsou ve spisu. "Je zde důvodné podezření, že se skutky staly a mají znaky popsaného trestného činu," dodal soudce. Zmínil se o domovních prohlídkách, odposleších a okolnostech Rathova zadržení, ze kterého již dříve nechal přehrát videozáznam. Odposlechy jsou na programu soudu v následujících týdnech.

Pacovský uznává, že vazba je krajní řešení, ale musí prý také brát v úvahu vysoký trest, který Rathovi hrozí - až 12 let vězení. To je důvod obavy, že by se chtěl Rath vyhnout po propuštění jak hlavnímu líčení, tak případnému výkonu trestu.

Setrvávání Davida Ratha ve vazbě je předmětem kritiky některých aktivistů a zejména levicových politiků. Po sociálních sítích se v posledních dnech začal šířit následující ironický vtip: "Události ČT, 1. 10. 2051: Soud zamítl propuštění urny Davida Ratha z vazby".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…