Soud poslal do vězení estébáky, kteří zmlátili disidenta Placáka

15.05.2012 12:51

Obvodní soud pro Prahu 7 potrestal tři bývalé estébáky, kteří v křivoklátských lesích v červnu roku 1989 zmlátili disidenta Petra Placáka. Podle serveru lidovky.cz dostal Antonín Prchal 1,5 roku a Ladislav Irovský rok nepodmíněně, Petr Vrbický dostal dva roky s podmínkou.

Soud poslal do vězení estébáky, kteří zmlátili disidenta Placáka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V úterý byly na programu už pouze závěrečné řeči. Státní zástupce Luděk Litera zdůraznil, že se nezachovaly přímé písemné důkazy a musí se proto vycházet jen ze svědeckých výpovědí. U incidentu v lese nebyl nikdo další kromě Placáka a čtveřice příslušníků StB (jeden mezitím zemřel).

Na dovolené estébák nebyl. Svědkyně měly precizně osvěženou paměť

Podle žalobce ale Placák „vypovídal konzistentně, neměnil výpovědi“ a podle fotografií identifikoval trojici agentů. Odmítl také tvrzení obžalovaného Prchala, že byl v době události na dovolené v SSSR. Všechny cesty do zahraničí příslušníků StB totiž byly zaznamenávány, ale v tomto případě k tomu nedošlo, napsal server lidovky.cz.

Dvě svědkyně sice tvrdily, že dovolená proběhla (jedna z nich byla exmanželka Prchala), žalobce ale jejich paměť označil za „precizně osvěženou“. Prchalovi a Irovskému navrhl nepodmíněné tresty, Vrbickému, který pouze řídil a neúčastnil se mlácení disidenta, podmíněný.

Advokáti obžalovaných poukazovali na promlčený skutek

Advokáti obžalovaných poukazovali hlavně na to, že skutek je už promlčený. Zpochybňovali také zákonnost rekognice obžalovaných a hledali rozpory ve výpovědích svědků, kteří přihlíželi začátku incidentu, když agenti StB nakládali Placáka do auta.

Bývalý major StB Prchal svou vinu odmítl. Vrbický rovněž odmítl vinu a poukázal na to, že sklony násilí měl spíše disident Placák. Ocitoval výňatek z jeho knihy Fízl, ve které autor popisuje, že vyprovokoval řadu hospodských rvaček.

Podle Placáka jsou odsouzení estébáci zbabělci, kteří se kdysi snažili umlčet odpůrce režimu. „Nebyli jsme profesionální antikomunisté, chtěli jsme žít jen po svém, chtěli jsme vydávat časopisy a knihy. Režim na nás ale zaútočil a kriminalizoval naše aktivity. To režim nás přinutil aktivně se brát za svá práva," řekl podle serveru lidovky.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…