Soud začne projednávat odvolání v první větvi Rathovy kauzy

10.06.2019 6:15

U pražského vrchního soudu dnes začne odvolací jednání v takzvané první větvi korupčního případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Obžaloba v ní viní někdejšího politika a dalších deset lidí z přijímání úplatků, uplácení a manipulace výběrových řízení vypisovaných Středočeským krajem. Rath dostal loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení. O rok nižší trest vyměřil prvoinstanční soud bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petrovi, kteří podle spisu patřili k hlavním organizátorům celého případu.

Soud začne projednávat odvolání v první větvi Rathovy kauzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pražský vrchní soud se bude případem zabývat již podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz. Odvolací jednání se bude zabývat tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice. Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.

Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…