Soudce Veselý nechápe, proč ministryně Válková otálí s jeho jmenováním

10.07.2014 9:47

Kandidát na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem Jan Veselý se brání kritice ze strany tamější soudcovské rady. Ta mu na základě prověrky vyčítá nepořádek v agendě Okresního soudu v Mělníku, který v současnosti Veselý vede. „Hodnocení naprosto odmítám," reagoval pro server Lidovky.cz. Nechápe prý ani průtahy svého jmenování ze strany ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Soudce Veselý nechápe, proč ministryně Válková otálí s jeho jmenováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Spory kolem Jana Veselého vyvolaly konflikt mezi ministryní Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou, která nakonec z ministerstva odešla. Odborná komise pod jejím vedením totiž Válkové navrhla do Ústí šéfa mělnického soudu, avšak proti tomu vystoupilo 30 severočeských soudců. Prý nezná tamější reálie a nezvládá ani řízení okresního soudu.

Server Lidovky.cz informuje, že jejich kritika vychází z prověrky místopředsedů Krajského soudu v Praze Stanislava Černeckého a Martiny Kasíkové, kteří poukázali na průtahy jak u případů Veselého, tak i u ostatních soudců v Mělníku. „Hodnocení naprosto odmítám, ano, v senátu 6C a 6EC byly zjištěny průtahy, proto jsem přijal opatření a tyto nedostatky byly soudkyní bezprostředně po kontrole odstraněny," brání se Veselý.

Soudí se v Ústí podle jiných pravidel a zákonů?

Podle Lidovek.cz nepřijímá ani kritiku severočeských soudců, když tvrdí, že nezná tamní poměry. „Nevím, jaké poměry mají na mysli, soudí se tam snad podle jiných pravidel a zákonů? A to že tamější soudce a vedení soudu osobně neznám, rozhodně nepovažuji za problém. Opravdu netuším, co za tímto odmítáním je," tvrdí Veselý.

Jan Veselý údajně ani nechápe otálení ministryně Válkové. Na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem jej totiž doporučila komise, v níž zasedli předsedkyně a místopředseda Nejvyššího soudu Iva Brožová a Roman Fiala, ministerští náměstci Petr Jäger a Hana Marvanová či šéf Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček. Jmenování pravděpodobně považoval za formální krok. Ale ten Válková dosud neučinila. Na dotaz LN prý sdělila, že doporučení je pro ni pouze „jedním z relevantních dokumentů, které se nyní kompletují“.

Veselý se nad takovým přístupem pozastavuje. „Již dvakrát mi na závěr našeho pohovoru sdělila, že do týdne rozhodne, a dvakrát se nic nestalo, jakkoli mě nekontaktovala. Prostě takovému jednání nerozumím," diví se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…