Soudce může chodit s advokátem na pivo! NSS shodil kárnou žalobu Pelikána ze stolu

28.06.2017 22:36

O vztahu mezi soudci a advokáty píše v jednom ze svých článků server Česká justice. Autor píše o tom, zda je večeře soudce s advokátem nebo jejich přátelský vztah problém. „Podle nedávného rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) je odpověď jasná: Není,“ píše server o konkrétním případu z Českých Budějovic.

Soudce může chodit s advokátem na pivo! NSS shodil kárnou žalobu Pelikána ze stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

„Představa, že soudce se uzavře před okolním světem ve vší jeho pestrosti a složitosti do jakési klausury, a tím se stane nestranným a nezávislým, je nepochybně naivní,“ cituje text na České justici odůvodnění rozhodnutí, kterým kárný senát zprostil kárného obvinění soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Miroslava Veselého.

Jednalo se o případ, kdy na soudce podal kárnou žalobu ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Jak server uvádí, ten žádal za kontakty Veselého s insolvenčním správcem Ivem Halou nejvyšší trest, a to zbavení funkce soudce.

Jak ale server Česká justice píše, podle kárného senátu NSS už to, že soudce působí ve funkci na jednom místě řadu let, vede logicky k tomu, že pozná mnoho lidí a naváže s nimi i přátelský vztah. „I soudce zůstává člověkem z masa a kostí, s rozumem, ale i citem, a nikoli subsumpčním automatem, jenž je naprogramován na mechanické, emocí a inklinací zbavené rozhodování. Soudce jako každý jiný člověk žije v určitém vztahovém a sociálním prostředí tvořeném předivem vztahů rodinných, přátelských, kolegiálních či jiných,“ cituje server z rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu.

  • Celý text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…