Soudce vyjmenoval argumenty, proč exsenátor Novák může z vězení dříve

22.08.2014 14:56

Bývalý starosta a senátor za ODS Alexandr Novák, který si ve vězení odpykává čtyřletý trest za přijetí úplatku, by se již brzy mohl dostat na svobodu. Tvrdí to server Lidovky.cz s odkazem na usnesení litoměřického soudce.

Soudce vyjmenoval argumenty, proč exsenátor Novák může z vězení dříve
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Alexandra Nováka poslal ústecký krajský soud v roce 2012 na čtyři roky za mříže za přijetí úplatku v řádech několika desítek milionů za prodej plynárenských a energetických akcií německé společnosti VNG. Do vězení byl eskortován v dubnu 2013 poté, co ho policie zadržela v kanceláři. Z trestu si tak do dnešního dne odpykal sotva třetinu, přesto by se už brzy mohl dostat na svobodu.

Litoměřický soudce totiž podle serveru Lidovky.cz uvažuje, že exsenátorovi zkrátí trest odnětí svobody. Vede ho k tomu údajně několik skutečností. Jednou z nich je to, že Novák se choval za mřížemi vzorově. Nejprve prý pracoval jako knihovník, později jako pomocná síla na stadionu v Teplicích. Vyzkoušel si také pozici skladníka a pomáhal i v kuchyni. „K plnění pracovních povinností nebyly žádné připomínky,“ píše soudce.

Soudce také vyzdvihl, že od spáchání trestného skutku uběhlo více než patnáct let a od té doby Novák nespáchal přestupek ani trestný čin. „Je kladně průběžně hodnocen, má funkční rodinné zázemí, kdy je podporován manželkou. Pracovat bude v rodinné firmě, bydlení má zajištěné,“ vyjmenovával dále soudce.

Podle něj tak Novák splňuje podmínky pro propuštění. Uložil by mu nicméně nejdelší možnou zkušební dobu – sedm let – a probační dohled. Musel by rovněž vrátit úplatek, za který byl odsouzen.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…