Soukromníci jdou do boje: Podle právních rozborů by kontrolní hlášení mohlo být protiústavní

29.12.2015 15:41

Nově zaváděné kontrolní hlášení ostře kritizuje Strana soukromníků ČR. Opatření, které vstoupí v platnost od prvního ledna, je podle strany jen zbytečnou administrativní zátěží. Navíc systém sankcí je likvidační a centrální databáze uskutečněných obchodů je snadno zneužitelná.

Soukromníci jdou do boje: Podle právních rozborů by kontrolní hlášení mohlo být protiústavní
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Malá pravicová strana na to dnes upozornila novináře v tiskové zprávě podepsané předsedou strany Petrem Bajerem.

Poslední šancí všech, kterým se kontrolní hlášení nelíbí, je nyní ústavní stížnost, jejíž podání iniciovala uvedená strana ve spolupráci se senátorem Ivo Valentou.

Ústavní stížnost je poslední šancí

„Proti kontrolním hlášením bojovali i další, právě tato ústavní stížnost je ale poslední šancí,“ říká první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

Zatímco vláda kontrolní hlášení obhajuje nutností bojovat s velkými daňovými podvody, soukromníci tvrdí, že se dají realizovat jen tam, kde jsou velké objemy obchodů. „Kontrolní hlášení budou ale muset elektronickou formou podávat všichni plátci DPH. Tedy například i řemeslníci,“ upozorňuje Strana soukromníků ČR.

Za problém považuje i to, že nyní úředníci získají údaje o každé faktuře prakticky hned po uskutečnění obchodu, navíc budou data uložena v centrální databázi. „Budou tak vědět vše o tom, jací jsou vaši obchodní partneři a v některých případech i koncoví zákazníci. To je velmi snadno zneužitelné,“ varuje Bajer.

Kontrolní hlášení může být podle právních rozborů vnímáno jako neústavní

Poukazuje na to, že podle Ústavy České republiky má přitom každý právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o sobě. „Podle právních rozborů může být povinnost vnímána jako neústavní tehdy, pokud klade stejné povinnosti velkým i malým podnikatelům. Přitom dopad na ty malé je mnohem tvrdší,“ tvrdí Bajer s odvoláním na odborníky.

A upozornil, že Ústavní soud z obdobných principů dříve zhodnotil jako neústavní kauce vůči malým distributorům pohonných hmot.

Za další velký problém kontrolních hlášení považují Soukromníci sankce, které jsou podle nich naprosto nesmyslné a vysoké.

Upozorňují, že v případě, že finanční správa zjistí nesrovnalost, je okamžitě podnikateli udělena automatická pokuta a zaslána výzva k odstranění chyby do pěti dnů od doručení. 

„Pro živnostníky a podnikatele s malým počtem zaměstnanců nebo se žádnými zaměstnanci to znamená konec dovolených a služebních cest, neboť nikdo neví, kdy výzva v případě nesrovnalostí bude doručena,“ upozorňuje tisková zpráva strany soukromníků. „Jde o šílenost, která nemá na západ od nás obdobu,“ dodává Baránek.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…