Soutěžte s EU, mladí lidé. Vítěz získá tolik, kolik berou bruselští poslanci na obědy

01.01.2015 21:08

Lidovecký politik Vít Ulrych z Pardubic na svém Facebooku nabádá k účasti v soutěži o Cenu Karla Velikého. ParlamentníListy.cz se na tuto pozoruhodnou aktivitu zaměřily. A zjistily, že jde o skutečně „prestižní“ ocenění.

Soutěžte s EU, mladí lidé. Vítěz získá tolik, kolik berou bruselští poslanci na obědy
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Cena se uděluje projektům, které realizují mladí lidé a jež prohlubují vzájemné pochopení, podporují rozvoj společného smyslu pro evropskou identitu a uvádějí reálné příklady Evropanů žijících v jednom společenství. „Cenu Karla Velikého pro mladé Evropany" každoročně uděluje Evropský parlament společně s Nadací pro Mezinárodní cenu Karla Velikého v Cáchách. Nejlepší projekt získá 5 000 EUR, druhý nejlepší 3 000 EUR a třetí 2 000 EUR.

Kromě finančního ocenění bude třem konečným vítězům předána pozvánka k návštěvě Evropského parlamentu (v Bruselu nebo Štrasburku). Představitelé všech osmadvaceti vybraných národních projektů budou pozváni na čtyřdenní návštěvu německých Cách. Ceny pro tři nejlepší projekty předá předseda Evropského parlamentu a zástupce Nadace Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách.

Zdali pro mladé soutěžící není cena spíše výsměchem, není jisté. Jak totiž naše redakce nedávno uvedla, každý europoslanec ke svému platu získává příspěvek 304 eur (8 500 korun) za každý den fyzické účasti na oficiálních schůzích orgánů Evropského parlamentu. Zástupci v Bruselu často tvrdí, že jde o peníze na reprezentaci, oběd nebo oblečení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…