Sověti byli připraveni na třetí světovou válku. Historik odhalil šokující souvislosti srpna 1968

21.08.2018 17:33

V pořadu Pro a proti Českého rozhlasu vystoupili ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa a historik z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Daniel Povolný. Oba dva hovořili o srpnu 1968.

Sověti byli připraveni na třetí světovou válku. Historik odhalil šokující souvislosti srpna 1968
Foto: repro Oldřich Szaban
Popisek: Fotografie ze srpna 1968 v Liberci na vystaveném panelu na náměstí Edvarda Beneše

Ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa Čechy de facto pochválil za to, že se v roce 1969 bránili. „I když zbraně byly většinou uloženy ve skladech, které patřily Sovětům,“ poznamenal s tím, že Češi se bránili hlavně silou ducha. „Bránili jsme se pasivním odporem bez podpory naší armády,“ řekl. 

Zároveň dodal, že československý ministr obrany byl ve velmi složité situaci a dezinformován. „Sovětská strana mu sdělila, že s invazí souhlasí předsednictvo komunistické strany. Ale když se v noci na 21. srpna dozvěděl, že vedení KSČ s invazí nesouhlasí a považuje ji za okupaci, tak už bylo pozdě,“ míní Kroupa s tím, že v noci z 20. na 21. srpna nebylo možné z vojenského hlediska dělat už nic. A to třeba i proto, že Sověti tu měli své kolaboranty a obrovské množství vojenské techniky. 

V závěru své řeči pak vyzval všechny, aby byli připraveni a ochotni bránit tuto zemi. Jedině tak můžeme být podle jeho slov samostatným a sebevědomým národem.

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí

Obdobného názoru je i historik z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Daniel Povolný. V roce 1968 jsme se podle něj mohli sice bránit, ale následkem by byly masivní majetkové škody i obrovské ztráty na lidských životech. 

Závěrem také dodal, že Sověti byli naprosto připraveni na třetí světovou válku. „Na rozdíl od Západu, který sledoval vojenské přípravy, ale neznal podrobnosti a datum invaze. Noc z 20. na 21. srpna Západ velmi nepříjemně překvapila,“ shrnul Povolný.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…