Spása třetí dávkou? 262 ji dostalo, leží ve špitále. Nová čísla

07.12.2021 10:05 | Ze sítí

K číslům pravidelně zveřejňovaným na profilu Ondřeje Dostála přibylo nové rozdělení u těch, kteří leží v nemocnicích. Zbystřit by měli očkovaní. Z celkového počtu 6520 hospitalizovaných má 2608 očkování dokončené, 202 nedokončené. A 262 lidí leží v nemocnici i přesto, že dostali třetí, posilující dávku. Dle pirátského experta na zdravotnictví jsou tato data důležitá pro debatu o povinném očkování.

Spása třetí dávkou? 262 ji dostalo, leží ve špitále. Nová čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
Jak činí pravidelně pirátský expert na zdravotnictví, Ondřej Dostál, publikoval data za včerejšek z reportu pro volené zastupitele. Téměř šestnáct tisíc lidí bylo pozitivně testovaných, z toho 15 541 poprvé a pouze 421 bylo pozitivních po prodělané infekci, což nevybočuje z dlouhodobého trendu, kdy čísla reinfekcí jsou o řád menší než počet těch, kdo jsou pozitivní po očkování.

U hospitalizací se také nekoná žádné překvapení. Z celkového počtu 6520 hospitalizovaných (z toho 947 na jednotkách intenzivní péče) je 3602 neočkovaných neprodělavších, 2818 očkovaných neprodělavších a 48 a 52 neočkovaných a očkovaných, kteří si covidem prošli. Na jednotkách intenzivní péče je pak těch, kdo covidem již prošli, celkem devět.

Ovšem nově Ondřej Dostál zveřejnil detailnější data ohledně hospitalizací. 3448 pacientů nebylo dle dat očkováno vůbec, 202 mělo očkování neukončené. 2608 bylo plně očkováno. Nejzajímavější je však poslední řádek. Celých 262 pacientů v nemocnicích je hospitalizováno, ačkoliv dostali třetí, posilovací dávku, která je měla chránit před vyprchávající účinností dvou dávek předchozích. Nicméně, pokud jsou data ÚZIS přesná, tak ani tři dávky nezabránily jejich hospitalizaci, byť není známo, v jak vážném stavu se nacházejí.

Jak Ondřej Dostál dodává, tato data jsou důležitá pro debatu o povinném očkování. Jak se vyjádřil dříve, je proti tomuto kroku. „Jestli nás něco přenese přes pandemii s co nejmenšími zdravotními, ale i společenskými následky, je to střízlivá racionalita, umírněná politika a všeobecná dostupnost otevřených dat,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…